26. sep 2009 21:47
rimljanka je napisal/a: |
terakota je napisal/a: | Pozdravljeni! No, češnjevce sem dodobra osušila, naoljila z olivnim oljem, solila z grobo soljo, dodala narezano svežo baziliko, česen in v vsak kozarec rezino limone. Do tu vse lepo in prav, tudi vakum je bil dobro narejen, samo seveda so med gretjem v vodi se skuhali in spustili za pol kozarca vode. Okus je dober, so pa ja, kot kuhani paradižniki, glavna ideja tega recepta pa naj bi bila, da jih pozimi dodaš kot sveže. Se bo tisto kar gleda iz vode pokvarilo? Ima kdo idejo ali bi recimo v pečici za 10 min na recimo 80 stopinj napravili vakum in ne bi spustili soka, se ne bi skuhali, pa vendar ostali čez zimo? Drug ponesrečenec je bil stročji fižol. Nafilala sem ga v kozarce ter zalila s solnico, zaprla, postavila na glavo in v deko do drugega dne-le da je bilo zjutraj vse mokro okoli njih, tudi en kozarec se ni dobro zaprl in ne razumem kaj sem napravila narobe? Vse ostalo mi je namreč dobro zaprlo in nič ven steklo, tako, da sem mogla vsega proč vreči (pravzaprav jih je moj z kozarci vred, hmmm). Sem pa nalila vode skoraj čisto do vrha, je bilo morda preveč in jo moram manj? terakota |
Glede paradižnika: jasno, da paradižnik NE MORE ostati nespremenjen. Popolnoima nič ni narobe z njim, s takom, kot ga imaš. In takega pač uporabiš, kot bi uporabila svežega. Ne razumem pa stavka, ki sem ga v tvojem zapisu podčrtala.POopolnoima skregano z vsako fizikalno-kemijsko-biološpko zakonittostjo, veš. Če je en kozarec spustil ker ga nisi dobro zaprla, si seveda naredila narobe to, da kozarca nisi dobro zaprla. In zakaj potem zmetati stran VSE kozarce, vsebino IN kozarce? Morda bi ti svetovala, da se ne lotevaš 10 različnih shrankov naenkrat, saj si začetnica....... Ne razumam tudi, kaj pomeni, da si dala v kozarec fižol (a surov>????) in da si zalila s solnoico. Kaj je to? Solnica je zame posoda za sol.
[nagelj] rimljanka - zasebno mnenje |
hehehehe, sem se še jaz nasmejala:)))
Najprej hvala za odgovor, potem pa po vrsti:
glede paradižnika, odkrila sem recept za vložen paradižnik brez vode, kisa, olja, česarkoli-samo napolniš kozarce z (v tistem receptu narezanem) paradižnikom, posuješ z soljo na debelo in pasteriziraš. No, na sliki iz recepta je bilo razvidno, da kljub pasterizaciji ta ni spustil vode, moj pa je in to precej, zato sprašujem koliko temperature je dovolj, da kozarci napravijo vakum in bi se izognila kuhanju zelenjave? Če je pa še sedaj moje vprašanje žalitev za kemično-biološke procese, potem bom pa kar odnehala:)))
Pri fižolu sem ugotovila čez dober dan, da je vsak od 15-ih kozarcev spustil, res pa sem jih zalila z slanico(in ne solnico seveda!) do vrha in moj dragi, ko je videl tisto poplavo je enostavno vse proč zmetal, baje, da je zadeva že imela vonj in zato je šla tudi deka...ahh, ja...
Sem pa jih nafilala surove, ja...sem domnevala, da bodo tako bolj hrustali, kot kumarice:), oz. vsaj ne bodo spacani, kot jih včasih jem od drugih. Sem pa oseba, ki bi rada vse naenkrat in v najkrajšem času ugotovila kaj ji leži in kaj ne: no, pri marmeladah sem se že našla!
pozdrav!
terakota
Sporočilo je spremenil(a) terakota dne 26. 2009 21:48