Jutranja radijska anketa, ko so vprašali 25 ljudi in je znal samo eden pravilno odgovoriti....me je totalno zvila.
Vprašanje je namreč bilo, kaj pomeni izraz "dan D" in rezultati so bili porazni. Dizaster.
Namreč, danes je 65. obletnica najbolj slavnega dneva D v zgodovini. Gre za začetek izkrcanja zaveznikov na peščene plaže Normandije. S tem se je odprla druga fronta v vojni v Evropi. Drugo frotno je Stalin zahteval in pričakoval od leta 1941-42 dalje in potem so iskali variante, kje bi začeli drugo fronto, da bi Nemčijo spravili v sendvič dveh front in jo tako prisilili k vdaji. Med drugim je bila varianta za drugo frotno tudi izkrcanje v "mehkem trebuhu" Evrope (Balkan) in so Britanci in Američani so iskali kontakte s partizanskim odporom v Jugoslaviji. In tako navezali kontakti s Titom in na temelju teh kontaktov je Juga po vojni obdržala svoj status v smislu, da ni padla pod totalno interesno komando Sovjetske zveze.
Ampak je vmes kapitulirala Italija (upam, da se datum te kapitulacije zna izstreliti iz glave, ker nihče ne tekmuje na lepotnem tekmovanju....) in Američani so s Sicilije prodirali po polotoku in ni imelo smisla, da bi fronto odpirali še na enem polotoku
Na koncu so izbrali Normandijo. Ideja je bila, da bi v noči polne lune prišli na obalo in potem po nasipih napadli nemške položaje in postopoma napredovali. Ker je bilo vreensko neugodno (baje je bila polna luna 4. junija) so to naredili dva dni kasneje in čakali, da se oblaki malo umaknejo. Zaradi tega se izkrcanje ni zgodilo ponoči, temveč v jutru in zaveznike so pričakali nemški rafali. Tako je največ žrtev te invazije nastalo v prvih urah izkrcavanja. Padalski desant, ki je bil predviden v jutranjih urah, je v bistu sovpadal z izkrcavanjem na tleh, bil je grozno, odstotek preživelih je bil zelo nizek, ampak so šli vseeeno naprej.
No, druga fronta je potem mlela. 20. avgusta je bil osvobojen Pariz in ob koncu leta so bili na zahodnih vratih Nemčije. Sledilo je osvobaanje taborišč, odkrivanje nacističnih grozot in popolnoma nepotrebna manifestacija moči v obliki bombandiranja Dresdna...
No, danes je obletnica izkrcanja zaveznikov na Normandijo. To je tako pomemben dogodek za zgodovino Evrope, kot je pomemben 9. maj 1945. Našega življanje in našega sistema vrednot brez izkrcavanja na Normandijo ne bi bilo.
In zato vas poziivam, da o teh stvareh malo premislite in da se o tem pogovorite v družini. Zlasti, če so v družini otroci in mladostniki. Pa tudi mladini, rojeni v osemdesetih letih en tak razmislek ne bo čisto nič škodil.
Sama sem imela to čast, da sem bila na 45. obletnici dneva D v Normandiji. Tisto leto smo itak ves čas hodili v Francijo (ker je bila tudi dvestota obletnica francoske revolucije). Tam smo se srečali z udeleženci invazije, ki so nam povedali, kako so čakali na ta dan, kako sta bila tista dva dneva odloga nekaj najhujšega...do trenutka, ko se je to izkrcavanje v resnici začelo. To srečanje me je zelo zaznamovalo. Takrat sem prvič ugotovila, da tisto, kar so nam pripovedali naši borci, pa to, kar so pripovedali nekdanji ameriški padalci - da to se je RES zgodilo in da tisto, kar smo gledali v filimih...da je filmska fikcija nastala na temelju resnični zgodb. Takrat še nisem vedela, da bom že čez dve leti v domačem kraju videla mrtve v vojaških spopadih in da bo v krajih mojih lepih otroških spominov naslednjih nekaj let zelo zelo veliko mrtvih.
Da me ne bo odneslo predaleč. To, da zdajle klofam po kompjuterju in da se v pečici grejojo rogljički in da je življenje udobno....to je zaradi tistih pogumnih ljudi, ki pred šestdeset-in-nekaj leti niso imeli nič od tega in zaradi tega je minimalna spodobnost, da spoštujem njihove napore in da vem, kaj so počeli.
In vaša tudi.
P.S.
Drugače je izraz D-Day izraz iz vojaške terminologije, ki določa začetek vojne akcije. D-Day zaradi tega, ker je to poenostavljena transkripcija The Day. Nobenega drugega simbola ni zadaj.
Mi prevajamo to v dan D.
Če pa to napišemo v veliko začetnico, dobimo naziv benda iz Novega mesta. Čigar člani, upam da, vedo, po čem so si nadeli ime.
Vendelina jr.