Dan d

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 6. jun 2009 8:23 | ogledi: 3.556 | odgovori: 14

Jutranja radijska anketa, ko so vprašali 25 ljudi in je znal samo eden pravilno odgovoriti....me je totalno zvila.

Vprašanje je namreč bilo, kaj pomeni izraz "dan D" in rezultati so bili porazni. Dizaster.

Namreč, danes je 65. obletnica najbolj slavnega dneva D v zgodovini. Gre za začetek izkrcanja zaveznikov na peščene plaže Normandije. S tem se je odprla druga fronta v vojni v Evropi. Drugo frotno je Stalin zahteval in pričakoval od leta 1941-42 dalje in potem so iskali variante, kje bi začeli drugo fronto, da bi Nemčijo spravili v sendvič dveh front in jo tako prisilili k vdaji. Med drugim je bila varianta za drugo frotno tudi izkrcanje v "mehkem trebuhu" Evrope (Balkan) in so Britanci in Američani so iskali kontakte s partizanskim odporom v Jugoslaviji. In tako navezali kontakti s Titom in na temelju teh kontaktov je Juga po vojni obdržala svoj status v smislu, da ni padla pod totalno interesno komando Sovjetske zveze.

Ampak je vmes kapitulirala Italija (upam, da se datum te kapitulacije zna izstreliti iz glave, ker nihče ne tekmuje na lepotnem tekmovanju....) in Američani so s Sicilije prodirali po polotoku in ni imelo smisla, da bi fronto odpirali še na enem polotoku

Na koncu so izbrali Normandijo. Ideja je bila, da bi v noči polne lune prišli na obalo in potem po nasipih napadli nemške položaje in postopoma napredovali. Ker je bilo vreensko neugodno (baje je bila polna luna 4. junija) so to naredili dva dni kasneje in čakali, da se oblaki malo umaknejo. Zaradi tega se izkrcanje ni zgodilo ponoči, temveč v jutru in zaveznike so pričakali nemški rafali. Tako je največ žrtev te invazije nastalo v prvih urah izkrcavanja. Padalski desant, ki je bil predviden v jutranjih urah, je v bistu sovpadal z izkrcavanjem na tleh, bil je grozno, odstotek preživelih je bil zelo nizek, ampak so šli vseeeno naprej.

No, druga fronta je potem mlela. 20. avgusta je bil osvobojen Pariz in ob koncu leta so bili na zahodnih vratih Nemčije. Sledilo je osvobaanje taborišč, odkrivanje nacističnih grozot in popolnoma nepotrebna manifestacija moči v obliki bombandiranja Dresdna...

No, danes je obletnica izkrcanja zaveznikov na Normandijo. To je tako pomemben dogodek za zgodovino Evrope, kot je pomemben 9. maj 1945. Našega življanje in našega sistema vrednot brez izkrcavanja na Normandijo ne bi bilo.

In zato vas poziivam, da o teh stvareh malo premislite in da se o tem pogovorite v družini. Zlasti, če so v družini otroci in mladostniki. Pa tudi mladini, rojeni v osemdesetih letih en tak razmislek ne bo čisto nič škodil.

Sama sem imela to čast, da sem bila na 45. obletnici dneva D v Normandiji. Tisto leto smo itak ves čas hodili v Francijo (ker je bila tudi dvestota obletnica francoske revolucije). Tam smo se srečali z udeleženci invazije, ki so nam povedali, kako so čakali na ta dan, kako sta bila tista dva dneva odloga nekaj najhujšega...do trenutka, ko se je to izkrcavanje v resnici začelo. To srečanje me je zelo zaznamovalo. Takrat sem prvič ugotovila, da tisto, kar so nam pripovedali naši borci, pa to, kar so pripovedali nekdanji ameriški padalci - da to se je RES zgodilo in da tisto, kar smo gledali v filimih...da je filmska fikcija nastala na temelju resnični zgodb. Takrat še nisem vedela, da bom že čez dve leti v domačem kraju videla mrtve v vojaških spopadih in da bo v krajih mojih lepih otroških spominov naslednjih nekaj let zelo zelo veliko mrtvih.

Da me ne bo odneslo predaleč. To, da zdajle klofam po kompjuterju in da se v pečici grejojo rogljički in da je življenje udobno....to je zaradi tistih pogumnih ljudi, ki pred šestdeset-in-nekaj leti niso imeli nič od tega in zaradi tega je minimalna spodobnost, da spoštujem njihove napore in da vem, kaj so počeli.

In vaša tudi.

P.S.

Drugače je izraz D-Day izraz iz vojaške terminologije, ki določa začetek vojne akcije. D-Day zaradi tega, ker je to poenostavljena transkripcija The Day. Nobenega drugega simbola ni zadaj.

Mi prevajamo to v dan D.

Če pa to napišemo v veliko začetnico, dobimo naziv benda iz Novega mesta. Čigar člani, upam da, vedo, po čem so si nadeli ime.

Vendelina jr.

mirjam18  

član od: 6.6.2009

sporočila: 1

6. jun 2009 9:22

Sicer sem bolj malo sodelovala pri zgodovini, toda to pa vem kaj naj bi pomenil dan d, oziroma od kje "izvira". To je čisto splošno znanje ki je pričakovano od vsakega, izobrazba tukaj sploh ni pomembna. No, bojo vsaj za drugič vedeli kaj je to :) mirjam18

Tanja05  

član od: 26.12.2003

sporočila: 392

6. jun 2009 9:48

Vendelina jr., bravo, krasno napisano. Ob branju se bo verjetno marsikdo zamislil, koliko pomembnih šolskih snovi je šlo mimo nas, bodisi zato, ker smo bili premladi in preneumni, da bi dojeli pomembnost zgodovinskih dogodkov ali pa nam niso bile predstavljene na pravi način. Imela sem veliko srečo, da me je v SŠ zgodovino poučeval profesor, ki je s svojim načinom posredovanja snovi pritegnil vsakega , ampak res čisto vsakega dijaka. Njegove lekcije so bile tako slikovito predstavljene, da smo njegove besede dobesedno požirali in si seveda ogromno zapomnili. Njegovo predavanje o operaciji Overlord si bom zapomnila za vse večne čase.

Tanja05

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

6. jun 2009 10:06

In ko stojiš z bosimi nogami na mehkem pesku kakšne Omaha ali Juno beach in se pod lastno težo vdiraš, pomisliš na tiste uboge fante, ki so jih z vso bojno opremo porinili tja......koliko od njih je sploh ZARES vedelo za kaj gre? Ogromna pokopališča, beli križi, pretresljivi napisi...tam sem bila prvič objokana na grobovih neznanih ljudi. Prav nič ne zamerim, če kdo ne zna zdrdrati pravega datuma, da le ne pozabi junaštva teh mladih ljudi. Lisa

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

6. jun 2009 10:52

To spada pod splošno izobrazbo, raven katere pa je povsod po svetu generalno nizka - tudi izredno malo Nemcev ve, kdo je bil Dolfe ...

Zato pa prihaja do manipulacij, izkrivljanja zgodovinskih dejstev in prikrajanja po interesih vsakega posameznika, pa ni važno, če je bel, rdeč, črn ali rozasto kodrlajsast. In na žaalost je tudi šolski sistem tak, da tega ne zna dovolj močno vcepiti v glave ljudem ...

Drejček

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

6. jun 2009 12:05

Lisa, podobno sem doživljala tudi jaz, ko smo pred dvema leta kampirali tik nad Omaha beach. Pa da ne govorim od doživljanju v muzeju miru v Caenu in ostalih malih muzejčkih, raztresenih ob obali Normandije. Najbolj pa človeke res pretrese pogled na ogromno pokopališče. Ta del zgodovine vse bolj postaja daljni in vse manj polpretekli, v glavah mladih pa zgolj morebitni obvezni del šolske snovi (če sploh to obravnavajo pri zgodovini).

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

6. jun 2009 12:05

@vendy: hvala za tale tekst (in podobne historicne digresije), ce te ne bi imeli, bi se te morali izmisliti. *respect* Dodajam samo se tole: njega dni so vsakih nekaj let v tem casu zavrteli kultno historicno epiko Najdaljsi dan, ki je po mojem eden najboljsih vojnih filmov, ce ne sploh najboljsi whatsoever - v nasi familiji je imel skoraj svetniski status, in ko sem ga jaz videla prvic (enkrat v rosni puberteti, po mojem), me je neizbrisno zadel. Ga imam sedaj seveda na DVDju in priporocam ogled vsem, ki lahko pridejo do njega. lp, proxima p.s. brez mravljince vzbujajoce koracnice iz odjavne spice seveda ne gre...

neznan uporabnik

6. jun 2009 13:16

Poleg rubrike Še pomnite, tovariši, bi rada vedela, kako naj današnja mladež to aplicira na prezentni čas? Vendelina jr., kaj je tisti file rouge, ki po tvoje ne sme biti pretrgan (no, tudi po moje ne ampak pustimo to)? Se veliko ukvarjam z otroki, tudi tistimi, za katere njihovi starši nimajo časa (jaz si ga vzamem, ker se mi nikamor ne mudi) in moram povedati, da marsikateri od njih zameri, da so jih starši sploh rodili. Ti, Vendelina jr., si razgrnila dejstva. Bi pričakovala od tebe še korak naprej? japaja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

6. jun 2009 13:26

Bravo, si potrdila mojo sumnjo, da so ljudje povsod enako ignorantni.

Vanja

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

6. jun 2009 15:43

Če bi vprašali mene,bi rekla da zagotoovo danes pišejo tekmovanje iz zgodovine.Moja profesorica,se je vedno en dan prej drla,kot stara sraka (stara je bila,sraka pa ravno ne,je pa velik razlog,da je zgodovina danes eden mojih najljubših predmetov) "Jutri bo dan D,jutri bo dan D" Drugače ja pa po invaziji na Normandijo posnet tudi (precej žalosten) film Saving Private Ryan... Roncolino

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

6. jun 2009 21:01

Vendy bravo ( in lisa Ludi ), osebno se mi zdi, da je tozdevno poznavanje zgodovine bolj domena " fantov ", zaradi tega toliko bolj: bravo.

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti