29. maj 2009 15:13
Vanilia, sicer se sama teka nisem prav resno lotila (celo si nisem niti superg za tek kupila), niti nisem imela visokih ciljev (nisem tekmovalno bitje in mi je bilo vseeno za čas, v katerem mi rata prelaufat maraton), niti nisem komplicirala pri prehrani, niti nisem hujšala, sem pa vseeno prelaufala tistih 42km, pa ti bo mogoče kaj prav prišlo:
najpomembnejše je, da dovolj piješ, pa da dobiš dovolj mineralov, ki grejo s potenjem ven, sploh poleti (večinoma ti telo samo pove, da ti takrat pač bolj paše slano). Če boš laufala na kaki tekmi, pa pazi, da ne pretiravaš v drugo smer (jaz sem si zvečer pred maratonom z biciklom nastavila plastnke z vodo še v razna grmovja, da ne bi bila žejna, ker se mi je zdelo, da ne bo dovolj uradnih postojank. Potem sem pa toliko spila, da mi je tista voda samo v želodcu štalo delala in sem na cilju bruhala ko vidra;) Sicer to itak ni za posnemat, ker tudi ne priporočajo, da koseariš cca 30 km večer pred tekmo, hehe).
Tečeš lahko na tešče, če želiš pokurit več maščob (ker če ne bo oh, potem bo telo pač načelo maščobe - samo moraš tečt dovoj počasi). Najprej bo telo pokurilo glikogen iz jeter, potem pa načelo maščobe. NI pa luštno tečt na tešče, lažje je po lahkem zajtrku. Sama sem tekla na tešče, ker se mi je vedno mudilo v službo
.
ne vem, kakšno dieto imaš, zato ti bomo težko svetovali, kakšna bo idelana kombinacija. Osnovo ti je že Loni napisala: pred tekom (oz. pred katerokoli športno aktivnostjo) OH, po njej pa beljakovine, da se zgradijo mišice. Zvečer nič sladkega in mastnega, kvečjemu beljakovine (obnese se recimo manjmastni jogurt, pusto meso...)
Na splošno pa se mi zdi najboljše, če šport vkomponiraš v svoje življenje - da ti je to normalno, da pač tečeš - tako boš najbolj gotovo vztrajala pri tem in tudi najbolj gotovo na dolgi rok shujšala. Če ti bo tek nek projekt, zaradi katerega moraš obrnit celo življenje na glavo, se ti pa lahko zgodi, da boš enkrat preveč crknjena, da bi pazila na prehrano, na čase, ko moraš naredit to in ono in boš na koncu vse skup pustila... dokler ti je pa vse to (pazenje na prehrano, kdaj kaj jest ipd...) v veselje in hobi in te ne obremenjuje, pa seveda uživaj:)