17. maj 2009 22:41
-Dr.Somi ( ne vem zakaj si mislim, da ti nisi un dohtar zdravnik ampak doktor znanosti, verjetno slavist ), američani rečejo hamburger mletemu govejemu mesu, kateremu je lahko dodana maščoba in začimbe, za razliko od mletega mesa brez kakršnih koli dodatkov z največ 30% maščobe.
-cellnet, ne vem za razlog za dodajanje mineralne vode ali soda bikarbone, meni se zdi, da so čevapčiči bolj rahli ( kot pravi Escada, nekateri recepti striktno prepovedajo sodo bikarbono, nekateri je dodajajo , doda se slaba čajna žlička/kg mase ).
-japaja, midva bi se čist ujela, z vinom in " poznavalci " vin je veliko afnanja. Imam se za ljubitelja vina, ne pa za poznavalca, vino mi je všeč ( večinoma ) ali pa ne ( izredno redko ), brez, da bi se spuščal v detajle ( pa kislina, pa cvetica, pa ne vem še kakšno preseravanje ). En moj prijatelj je pri meni zmeraj " šimfal " vino, češ da pijem " šihtno " vino ( gre za briško belo, ali za briško zlato rebulo, ki jih imam za vsak dan ). Ko sem ga imel zadosti, sem v steklenico od briškega belega nalil ( v pričo enega drugega prijatelja ) sivi pinot iz buteljk ( tega imam ponavadi za " ta boljše " ) in seveda propisno dal zamašek. Ko se je un " poznavalec " vin pojavil, sem pred njim odprl falsificirano steklenico. Kaj misliš, da je pogruntal? kje pa nič ni vedel, še verjet nama ni hotel, da sva ga " nategnila ".
-escada: ena tretjina bosancev ( ali srbov ) bi ti takoj napisala, da se čevapčiči pišejo s tremi mehkimi č-ji ( torej trikrat ć ), ena trejina bi trdila, da je prav da je ta zadnj trdi č, ena tretjina pa ne bi imela pojma kaj je prav, se mi zdi, da je prav ĆEVAPČIĆI.
ena tretjina bi na tvoj recept spet trdila: " ko je još vidio ćevapčiće brez ovčijeg mesa ", ena tretjina bi trdila " ............. brez svinjskega mesa ", ena tretjina pa bi privlekla neko svojo varianto. Če bi skupini Leskovčanov pokazal tvoj recept, morda bi se stepli okrog tega kaj je " ta pravi Leskovački ćevap ".
Jaz pa ne dvomim, da so po tvoji kuharski knjigi pripravljeni slastni in odlični.
Jaz delam izredno redko, ker se pri nam v eni mesnici dobijo res dobri. Če delam, potem delam kot prej omenjeno, sol, česn, voda, soda bikarbona, zdi se mi, da je povdarek na mešanju mesa, meso mora bit dobro pregneteno, da postane " vlaknasto" ( to traja cca 15 min, po nekaterih receptih naj bi se pregnetilo, potem hladilnik za nevem koliko časa, potem spet gnetenje........ ), pri nabavi mesa pa pazim da je dovolj mastno. Moji pravijo, da so izredno dobri ( nič gumijasti......... ).
E pa *ebiga japaja, če daš majaron, pa šetraj, a temu rečeš še kar čevapčič? Po moje ti manjka še rožmarin in bazilika ( za pridih mediterana ).
ežoj