4. maj 2009 18:15
Tudi sama veliko uporabljam polnozrnato moko ter pirino, ker bele moke ne prenašam. Veliko dobrih receptov za sladice boš našla v knjigi Božanske sladice, kjer tudi sama črpam ideje.
Spodaj sem ti napisala recepte, ki jih sama pogosto uporabljam. Upam, da ti bo kaj všeč. Količinsko se sama sestavin ne držim vedno natančno, saj delam po občutku.
Drugače pa vzemi recept s Kulinarike in namesto bele moke daj polnozrnato. Le ponavadi je potrebno dodati malo več tekočine, kot če uporabljaš belo moko. Poskusi, saj vaja dela mojstra.
BIO REZINE
5 naribanih velikih jabolk ali hrušk
1 jog. lonček polnozrnatega zdroba
1 jog. lonček grobo sesekljanih lešnikov ali orehov
1,5 jog. lončka mleka
12 dag stopljene margarine ali masla
2 celi jajci (ali 1 jajce + 180 g jogurta)
2 žlici kakava v prahu
1 žlica ruma
1 pecilni prašek
1 vanili sladkor
Sestavine zmešaj skupaj in vlij v pekač. Peči pribl. 45 minut na 180°C. Ohlajeno razreži na rezine in nanje nabrizgaj stepeno smetano.
Če ste sladkosnedi, lahko dodaš malo sladkorja.
KEKSI IZ POLNOZRNATE MOKE
50 dag polnozrnate ali pirine moke
35 dag margarine
20 dag sladkorja v prahu
3 rumenjake
20 dag naribane čokolade
malo radenske ali mleka
pecilni prašek
Zamesiš testo, ki naj počiva 2 uri na hladnem. Nato oblikuj kroglice, ki jih rahlo sploščiš. Položi na peki papir in pred peko premaži z mlekom oz. radensko.
(iz te mase pridejo piškotki manjše velikosti in morda na pogled zbiti, a čez nekaj dni so prav okusni. Jaz jih še mlačne zaprem v posodo in počakam par dni-če seveda prej ne izginejo).
PIRINI PIŠKOTI
35 dag margarine
50 - 60 dag pirine moke
15 dag sladkorja
2 žlici medu
2 jajca
pecilni prašek
naribana limonina lupinica
Zamesi gladko testo, ki naj počiva na hladnem vsaj 2 uri. Testo razvaljaj in izreži poljubne oblike. Peci na 190-200 °C 15 min.
Če ne želiš lahko te piškote narediš tudi brez rumenjakov, le z beljaki, a boš morala dodati več tekočine - jaz dam včasih kar jabolčni sok in je zelo okusno.
(če želiš bolj slake piškote dodaj malo več medu ali sladkorja)
Cocky
cocky