21. maj 2009 9:39
Barbara_s, ni frke.
Glej, v življenju so različne priložnosti in dejavnosti in se pač za njih različno oblačimo. Jasno, kampiranje je ena oblačilna koda, sestanki so druga oblačilna koda, delo v labosu tretja, gledaliče in koncerti četrta....Ampak ne glede na to, kakšne so te priložnosti, tu človek vseeno eno svojo noto ohrani (ob predpostavki, da ve, katera to je). Hočem reči, nekdo s smislom za oblačenje bo tudi iz največjega kežuala naredil nekaj, kar bo v rastru kežuala za dol past, medtem ko bodo eni v vseh oblačilnih kodah zgolj in samo oblečeni. V tem kontekstu tudi gre tudi iskati interpretacijo za to, da se je nekdo oblekel kot za k birmi. To je bodisi oznaka moške neslanosti v konverzaciji (takih lolekov-in-bolekov, ki se ne znajo pogovarjati z ženskami ima katka v službi kar nekaj) ali pa oznaka za to, da se nekdo preveč trudi v oblačenju in da je efekt nekje odvozil v jarek slabšega okusa...
Hočem reči, ali imaš ti občutek, da se ne znaš obleči samo za bolj important evente, kar konferenca vsekakor je, ali pa imaš generalni občutek, da v oblačenju ravno nisi suverena? Ker, če je prvo, potem je enostavno: ti naštepamo list oblačilne baze in dva do tri namige za to, kaj kombinirati in se boš počasi navadila. Evo, najkrajši list gre takole: investiraj v dve mali enobarvni oblekici brez detajlov (za izhodišče ti naj bo tista črna oblekica od Givenchyja, ki jo je imela Audrey Hepburn v Zajtrk pri Tiffanyju - ta film je itak enciklopedija brečasnega dobrega oblačenja, sposodi si film in naštudiraj obleke), eno za dnevne zadeve (najbolje s kratkimi rokavi, ker potem lahko daš čez blazer ali pa nosiš brez blazerja, skratka, to te rešuje v različnih letnih časih), eno za cocktail in večerne zadeve. Investiraj v dobro dnevno torbico in in v eno srčkano malo večerno torbico, lahko so gor bleščice, ni pa nujno. In seveda čevlji. Če nisi suverena z visokimi petami, imajo zdaj pri Alpini eno linijo čevljev s korektnim razmerjem cena:kvaliteta s srednje visokimi petami (sicer so za moj okus tisti šuhi, ki jih prodajajo kot "poslovni čevlji" malo konzervativni, so pa primerno obuvalo za tiste punce, ki se še navajajo na to oblačilno kodo).
Če pa je tvoja pretežna oblačilna koda kavbojke, majica in ena jakna in čevlji, v katerih se da po mestu dolgo časa hoditi in ena torbica, v katero gre notri prenosnik in še vsa špeza, ki si jo kupila na tržnici....potem se bomo pa dlje časa učili. Saj ni tako težko, če je volja, gre.
V tem kontekstu velja razmisliti o tistem, kar je napisala katka. Namreč, kako se v drugih krajih ženske mnogo bolj ženstveno nosijo kot je to pri nas. Meni je to že kulturološki fenomen, ki si ga razlagam tako, da je v naši kulturi tradicija močnih žensk, ki so držale familijo skupaj, zapregle vola in orale in ne vem kaj vse še....medtem ko moškega nekako ni bilo v sliki. Ali je bil na delu v tujini ali pa je bil v alkoholu.
Skratka, v naši kulturi kot da ni tistega arhetipa možatega moškega z antipodom ženstvene ženske. Imamo pa vrsto, bom uporabila rugljevski termin "pezdetkov" na eni strani in vrsto hrepenečih žensk, ki so bile bodisi "lepe Vide" ali Alenke Gotar in so vse iskale "cvet z juga"..... In v odsotnosti oziroma redki pojavnosti možatih moških je tudi manj ženstvenih žensk. Se kar nekako tolažijo z izgovori tipo "sem naravna najlepša", "jaz nisem lepa, jaz sem zanimiva", "jaz sem najraje komot"....in potem po hitrem postopku najdejo nesamozavestne tipe, ki jim v preostanku življenja polnijo glavo z izgovori tipo "meni si najlepša brez mejkapa in bele bombažne hlačke do pasu so najbolj erotična stvar na svetu", ker bognedaj, da bi take ženske bile za en odtenek bolj ženstvene, in bi jih, bognedaj, pogledal še kak drug moški, ker potem bi zanesljivo odšle s tistim moškim in nesamozavestni model potem ne bi imel nikogar, ki bi mu pral štumfe in gate....
Torej, punce, če v resnici katera misli, da je najlepša tako "bolj naravna" in da ga ni čez "komot oblačila" in da "kaj mi bo lepa zunanjost, ga ni čez mojo notranjo lepoto"....a niste malo prevelike za take pravljice? Poiščite lepotico v sebi in jo vendarle spustite na plano. Obujte jo v nekaj, v čemer bo lahko z ravnim hrbtom in pokončno glavo hodila in zraven lepo migala z boki, ki jih ji je mati narava podarila tudi za to, da hodi na neponovljivo ženstven način (tiste šlape, v katerih racate, pa vržite proč). Oblečite jo v nekaj, da bodo vsi ostrmeli in želeli tudi slišati to lepo bitje, ki ima toliko pametnega povedati (mimogrede, a vi z blaznim zanimanjem poslušate ljudi, ki so vizualno dolgočasni - no, vidite, v obratno smer to tudi velja).
Punce, mati narava se je dolgo trudila, da bi skreirala nekaj tako popolnega kot je ženska in ni razloga, da bi te darove zdaj metale proč.
Vendelina jr.