7. apr 2009 19:04
OK, zdaj pa res ne vem kako naj naredim nadev. Za testo sem se odločila za nočno potico, ki jo vsi hvalijo, za nadev pa res ne vem. Zaenkrat sem odkrila 8 receptov za čokoladni nadev:
1. NADEV:
20 dag masla
4 rumenjaki
20 dag sladkorja
25 dag jedilne čokolade
4 beljaki stolčeni v trd sneg
(v bazi pod čokoladna potica)
2. GOLJATOV nadev:
30 dag naribane jedilne čokolade
10 dag surovega masla
15 dag sladkorja
15 dag mletih olupljenih mandljev
2 jajci
5 dag piškotnih drobtin
0,5 dl sladke smetane
rum
3. Nadev gospe Lise (pod receptom "čokoladna potica" v pripombah):
Čokoladno potico redno delam in moj recept je skoraj enak temu - vendar za nadev polovico sladkorja karameliziram in nanj stresem 25 dag grobo zmletih mandeljnov, malo mešam, potem pa stresem na pladenj. Ohlajeno razdrobim in potresem po nadevu.
Brez tega se mi zdi povsem razumljivo, da nadev steče iz potice. Poskusite, stvar je izredno dobra, pa tudi izgled je lepši!
4. Nadev gospe Fantasia (pod receptom "čokoladna potica" v pripombah):
Jaz pa imam malo drugačen recept za čokoladni nadev za potice in je suuuupeeeer ;)) najprej raztopite v ponvi 15dag surovega masla, nato dodate 20 dag bele mehke moke in jo malo prepražite, zalijete z 1/4 do 1/2 litra mleka in kuhat, da postane gosto kot puding. Nato dodate 25 dag naribane jedilne čokolade (več čokolade, boljši okus ;)) nato pa še 20 dag kristalnega sladkorja. malo še pustite, da se vse skupaj lepo razstopi in zmeša, potem pustite maso da se ohladi in jo namažete na testo... Čudovito, jaz osebno potresem maso preden jo zavijem še z mandlji... Masa je lepo gosta in ne uide iz testa...
5. Recept od ene od gospa, ki so zelo redno na kulinariki, pa se ne spomin katera je, sem si samo recept skopirala (prosim, naj mi bo oproščeno)
Nadev:
200 g masla ali margarine
200 g moke
2 dl mleka
100 g grenkega kakava (NE Benco ipd.)
300 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 jajca
rum
100 g mandljev - olupljenih, prepraženih (najrajši jih zarumenim v pečici) in zmletih
V kozici raztopimo maslo ali margarino, vanjo stresemo moko, malo prepražimo in zalijemo z mlekom. Mešamo na ognju, da se masa zgosti. Odstavimo od ognja in pustimo, da se malo ohladi. Dodamo 200 g sladkorja, vanilijev sladkor, kakao (presejan ali - še bolje - v skodelici zmešan z nekaj žlicamo ruma v pasto) in rumenjake. Če je masa zelo trda, dodamo še malo mleka ali ruma. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo trd, a še mazav sneg in ga primešamo.
Testo razvaljamo, namažemo z nadevom in potrosimo z mandlji (sem jih že pozabila - bilo je užitno, a bistveno slabše!).
6. Pol sem pa našla še en recept za kakavov nadev in še en recept za nutelin nadev, pa še enega s čokoladno-kokosovim nadevom.
Kaj naj pa zdaj?! Kateri je najboljši? Morda bi preizkusila dva od nadevov, vseh osem pa ne morem. Kakšen nasvet???
Lp
anajana
Sporočilo je spremenil(a) anajana dne 07. apr 2009 19:04:36