16. apr 2003 19:50
Rebeka!
Skorja sigurno ne odstopi pri tisti najprej omenjeni, ki vzhaja malo dalj kot 15 minut. Moram pa reči, da tudi pri hitri ni bilo nobenega zraka vmes. Zato sem se pa kar slikala z njo, moja prva jabolčna potica, pa tako ok je ratala, sem cel čas peke kot kako dete visela pred pečico in gledala, kaj se dogaja.
Tukaj je pa še recept, da me pa ne bo kdo kregal, ga bom dala pa še na čakalno listo za v bazo, z navedbo avtorjev, seveda.
HITRO TESTO ZA POTICE
Sestavine:
kvasec iz 1/2 dl mleka, 4 dag kvasa, žličke sladkorja in žlice moke
50 dag bele moke (jaz sem je dala še 10 dag več, testo je bilo premokro za razvaljanje)
7 dag sladkorja
7 dag margarine
1 jajce
sol
1/4 l mleka
Postopek:
Med presejano moko zmešamo sladkor in sesekljamo maščobo ter dodamo sol. Naredimo jamico, vanjo vsujemo kvasec in jajce, mleko ter na hitro umesimo testo. Testo takoj razvaljamo, namažemo z nadevom, položimo v namaščen pekač. Vzhaja naj 15 minut, nato ga postavimo v razgreto pečico in pečemo 1 uro (pri nas je bilo 45 minut dobolj; izkušnje moje mame so take, da nastavi uro vedno za 15 minut manj kot zahteva recept, laže jo je potem še malo naviti kot pa točiti solze nad zasmodarijo) pri cca 200 stopinjah. Pečeno potico pustimo v pekaču, da se nekoliko ohladi, nato jo zvrnemo. Posujemo s sladkorjem in pojemo.
Lp Loni