26. mar 2009 12:53
Pa se je spet razvnela tema; se mi zdi, da je kar nekako generacijsko pogojena; jaz ne bi mešala jabolk in hrušk kot zdaj debatiramo o dnevu žena in materinskemu dnevu; sploh pa ne bi zadeve konotirala z nekakšno disrkiminatornostjo, ker je to neumnost. Menim, da je dojemanje praznikov na splošno zadeva vsakega posameznika; iz kakšenga stališča gleda nanj in kaj od nejga pričakuje.
Moje mnenje je, da je za materinski dan pričakovati čestitke izključno in samo od otrok ter morebiti tudi očeta teh otrok materi. Zakaj prav na ta dan, je brezveze debatirati; kot ste že omenile je zadeva podobna z obetnicami, rojstimi dnevi, ipd. Kako mati narava posega in kako odločitve žensk vplivajo na to, ali ženska je mati ali ni, se mi zdi, da ni ravno tema, ki bi sodila v te okvirje.
Zavračam vse, kar je klišejskega, mi je pa všečno, ko se otroci ob tem dnevu posebej pripravijo s kakšnim 'kulturnim' programom (ki jih zelo dobro poznamo stari pionirčki, danes so pa relativna redkost), ter na pristen, prisrčen in odkrit način, kot ga zmore le otrok, ponosno pokažejo, kaj so pripravili. In ja, prav je, da se jih vzgaja v tem duhu, da izkažejo spoštovanje, da znajo izraziti svoja čustva, da so pozorni in s takšno motivacijo na ta dan se zadeva zagotovo ne zaključi z izključno enim dnem v letu... In če se na ta dan pokonijo svojim materam, menim, da je to precej pošteno. Če le čim dlje negujejo ta odnos; ne pa da se matere bojijo svojih najstniških sinov..... Pa da ne zaidem- mame, ali tiste, ki smo gospodinje, ali takšne, ki se trudimo tudi na kariernem področju, kakršnekoli MAME, KI SMO TO S SRCEM, se kljub vsemu lepemu, kar materinstvo prinese, zavedamo tudi odgovornosti pa tudi skrbi, ki nam jih serivra ta status.
Včeraj sem preživela en prijeten popoldan na prireditvi naše šolarke (vmes je tudi kak očka, ki si je z veseljem ogledal nastop, pa ga nihče ni odganjal) - prejela sem paprinat šopek rož, čestitko, moker poljubček in mehek objem. Verjamem da ne zadnji v tem letu :)
Če pa se pustimo vplivati komercializaciji, pa smo si sami krivi; kot za božič in druge praznike...
Wran, se pa pridružujem tvoji želji....
tabina