26. mar 2009 9:19
Evo, sem že mislil, da se ne bom oglasil, pa me hedonist povleče za jezik ( pardon, prst, un za tipkat ).
hedonist: zadel si žebljico na glavico, popolnoma se strinjam s tabo, moje izkušnje ( tudi iz Italije ) so podobne tvojim. Dopuščam možnost, da bo nekdo nad nekakakšno pocasto ( pa, naj vam bo: kremasto ) zadevo vzdihoval, češ kakšna rižota, za mene to ni: kot pravi hedonist, raje imam bolj suh kot moker, da zrna niso zlepljena.
Sam uporabljam v glavnem tri vrste riža: kratkozrnati ( okrogli, zaradi mene je lahko tudi arborio ), za riž na mleku in za kuhanje v sarmi ali filani papriki ( če se ravno ne afnam in uporabljam proso ) in dve dolgozrnati vrsti: basamati in jasminov riž. Basamati za rižote, jasminov riž za fine zelenjavne rižote ( rizi-bizi, s korenčkom in cvetačo ).
Po moje je z rižem nekako takole: v Italiji so uporabljali riž, ki so ga imeli in to je bil kratkozrnati riž, ki je nagnjen razkuhanju ( prej, ko ni bilo različnih novih sort, verjetno bolj kot danes ). Če s takim rižem nisi bil previdan, je rižota bila bolj podobna kaši. Zaradi tega se uporablja postopek, da se riž najprej prepraži na olju, in tako je ostalo tudi do danes, kot " ta pravi " metod za rižoto.
Pa, če sem že pri besedi: kaj je z našo lady, imam vtis, da se že par dni ni oglasila ( menda ja ni nabirala čemaž ).
ežoj