25. mar 2009 16:07
rimljanka je napisal/a: | ||||
Ja, povsem resno. Meni se pač zdi povsem normalno, da ima hrana (oz. njene sestavine) svoje obdobje, vezano na letni čas. Nekako ne pričakujem mete januarja, pa podzemna koleraba mi ni julija prva izbira. Jagenjčki so pač običajno pozno spomladi, mlad ovčji sir v času, ko ovce molzejo, čas za čemaž je zdaj, ne pa oktobra. Če torej sredi zime pričakujem svežo meto, se zavedam, da je a. vzgojena v rastlinjaku, pod umetno svetlobo, dodatno ogrevanem,.... b. pripeljana od daleč, kjer so podnebne razmere drugačne... Oboje zahteva veliko več energije, kot če meta zraste v njej običajnem času. Enako je z vsemi drugimi rečmi. Če se samo spomnim, kakšne količine bazilike je Jamie Oliver dajal v jedi. Če bi ta bazilika zrasla na njivi sredi Istre, recimo (da ne govorim o kakšni grški), v sušnem, sončnem in vročem juliju, ga ni, ki bi tisto jed z užitkom pojedel. Ker pa je abzilika zrasla v rastlinajku, kjer ni videla sonca,.....je imela sevda komaj kaj eteričnih olj in drugih učinkovin..... Me torej res ne presneča, da pozimi ne dobim sveže bazilike. Pa moti me tudi ne.
|