21. mar 2009 21:18
Veš kaj, po Parenzani se boste gnetli s kolesarji, kaj pa Rilkejeva pot, od Sesljana do Devina? Sicer ni za tri ure, ampak ob koncih tedna je za obisk odprt devinski grad, pa če se po njegovem parku spustite do morja in nazaj bo kar dobro razgibavanje, naprej pa lahko nadaljujete do izvirov Timava.
Lep izlet je tudi od Belvedera nad Izolo po robu klifa do Strunjana, potem pa odvisno od kondicije - ali naprej skozi tunel do Portoroža ali pa po levem bregu Roje ob robu hriba nazaj proti Izoli.
V šavrinski Istri se lahko nagledate tudi spektakularnih slapov, za enega od njih se ustavite v Sočergi, vam bodo pokazali pot do Tuljakov ali Sokoličev od koder se boste spustili do prav nespodobno romantičnih slapov.
Dolino Dragonje so že drugi omenili, če radi hodite navkreber, se od Škrlin lahko odpravite do Briča.
Žal boste lahko famozno Podrecajevo leseno vinsko klet opazovali samo od daleč, čez rampo tipo JNA.
Na solinah vem, da ste bili že stokrat, svetujem, da greste še stoprvič.
Hrana je, ko se spustite s kraškega roba, z redkimi izjemami ropanje.
Restavracije in kantine so ne samo na obali, ampak tudi v notranjosti zgled popolne segregacije.
So, ki so za domače, so ki so za Italjane in so ki so za Ljubljančane (se reče za vse kontinentalce).
Mi na misel ne pride, da bi jih tu naštevala in sortirala, pa da mi naslednjih petdeset let pljuvajo v fritajo.
Tudi mislim, da to ni nič slabega. Jaz grem tudi občasno na Gorenjsko, v Indijo ali celo v Prlekijo in se povsod navdušujem nad hrano in lokali, ki so za domačine malo manj kot nočna mora.
Meni je pa všeč in verjamem, da obstajajo ljudje, ki povsem mirno obedujejo v groznih restavracijah v mojem kraju.
Veseli me, da je tako.
S čistim srcem pa lahko prav vsem in vsakomur priporočim Sidro v Izoli, če bo to kdo vzel kot reklamo, pa naj izbriše, saj je res ne rabijo.
nola