21. mar 2009 10:00
Pa še resno. Doslej sem se hecala, ker sem vprašanje, zaradi načina, kako je bilo zastavljeno, dojela bolj kot provokacijo, ne pa resnično stisko. Sicer še vedno ne vem, kako je s tem, ampak ker je tu kar nekaj resnega bralstva, se spodobi tudi resno mnenje. Ne iz knjige, iz lastnih izkušenj in iz opazovanja okolice. Saj, da bi se kdo zamislil nad tem, se ne slepim, ampak, kdo ve?
Prične se že z izbiro partnerja. Spoznati ga je treba v več situacijah, da se odkrije njegov karakter in si ne zatiskati oči pred napakami. Človek se v svojem bistvu ne spreminja, načrt, kako bomo partnerja spremenili je popolnoma nerealen. Če mislimo, da bomo z njim lahko živeli šele, ko ga bomo spremenili po svoji želji, bolje da se ne odločamo za skupno življenje. Če mislimo, da bomo njegove napake s časoma lahko sprejeli, je treba v to biti zelo gotov. Težave v partnerstvu imajo pogosteje ljudje, ki so zelo zazrti vase. Ki se ne poglabljajo v druge ljudi in vse merijo s svojim vatlom. Ne znajo sprejeti , kaj je partnerju v resnici všeč, kaj ga moti, kaj želi (karikiran primer je Fina gospa). Tako bodo tudi vse pozornosti in odrekanja zgrešila svoj cilj, ker bodo po meri dajalca, ne prejemnika.
Potem pa: pogovor, tudi špetir, če ste znata pravi čas ustaviti, razumevanje, potrpljenje in razdajanje. Upoštevati je treba, da vsak svoj prispevek dobro pozna ali celo precenjuje, partnerjevega truda pa ne zaznamo vedno ali ga minimaliziramo. Kadar mislimo, da je naš delež 60 : 40 je navadno 50:50, ravno zaradi prezrtih partnerjevih naporov, ki jih jemljemo kot nekaj čisto samoumevnega.
Vse to pa gre le, če imaš poleg tega partnerja rad. Da si vesel, ko je vesel on, da ti mala odrekanja v njegovo korist niso v breme, ampak v zadoščenje, da mu iz srca želiš pomagati, ko je žalosten in v stiski, da si ob njem, ko te rabi. Fizične nežnosti niso s tem nujno povezane, zato meni besede »rad te imam« ne pomenijo nič manj, ali celo več kot »ljubim te«. Itak niso važne besede, ampak dejanja. Pa da v zvezo stopaš z realnimi pričakovanji, da ljudi brez napak ni, da imaš lahko osebo rad (ali jo ljubiš) kljub napakam in ne zato, ker jih nima.
Zato inteligentka, če pravi, da te ima rad, da te pa ne ljubi, imaš vseeno lahko dobre izglede, če seveda lahko sprejmeš pomanjkanje romantike. Najmanj kar je, je fant iskren. Mogoče so le tvoje zahteve prevelike?
Cila