20. mar 2009 12:32
Upam, da odgovori ne bodo prepozni
1. barvala sem z našim domačim teranom (ne, nisem delala škode , sem uporabila ostanke preteklega leta), tako, da ne bi mogla reči, kaj se zgodi s kupljenim, čeprav nič ne dvomim, da jajca ne bi bila lepo obarvana. Poskusite, kaj čem reči!
2. za tiste, ki se bojite okusa po vinu : jaz nimam občutka, da bi imela "teranova" jajca po vinu kaj okusa - nekoliko se obarva le beljak, če lupina pač poči (ampak to se zgodi itak pri vsakem barvanju). Brihta, tebi svetujem, da žrtvuješ dva deci vina in puskusiš v majhnem lončku skuhati za probo eno samo jajce - pa boste presodili ali okušate vino ali ne, da ne bi bilo razočaranja.
3. Intenzivnost barve je po mojem odvisna tudi od jajčne lupinice, ne samo od časa barvanja jajc. Svetlejše lupine se obarvajo res temneje oz. intenzivneje kot temne, kristalčki pa nastanejo pri vseh enako.
Jaz naredim tako, da jajca naložim v hladen teran, počasi zavrem, pustim vreti na majhnem ognju kake pol ure (res ne vem natančno, ker ponavadi medtem itak počnem še kaj drugega), potem pa kar pustim ohladiti v istem loncu - tudi čez noč, če kuham zvečer.
Fresh, hvala za idejo s kurkumo - letos bo gotovo na vrsti!
Mojca