11. mar 2009 22:10
Hormonskih tablet za obvladovanje težav v obdobju mene sem se skušala izogniti, dobro leto sem se mučila z različnimi "rastlinskimi" tabletami na podlagi soje, grozdne svetilke itd.. Razen remifemina, ki mi je nekaj mesecev pomagal in olajšal težave, druge sploh niso učinkovale.
Zato sem se odločila (seveda po posvetu s svojo ginekologinjo) za hormonske tablete. Predpisala mi je prav angeliq. Težave z nespečnostjo, obupnim potenjem in tiščanjem v prsih so kar hitro minile in čisto v redu sem se počutila kakšnega pol leta. Potem se mi je v spodnjem delu trebuha pojavila nekakšna napetost, približno takšen občutek, kot pred menstruacijo. Ta napetost se je nekako stopnjevala. Ker je bila moja ginekologinja na dopustu in se z njo nisem mogla posvetovati, sem sama prenehala z jemanjem teh tablet. Po nekaj dneh se mi je pojavila krvavitev, kot slabotna menstruacija, ki je trajala nekaj dni.
Ker sem čutila, da se me težave z meno spet lotevajo in ker nisem vedela, zakaj se je krvavitev pojavila, sem obiskala ginekologijo, ki me je pregledala in povedala, da to ni bila menstruacija, ampak je krvaitev povzročila kombinacija hormonov v tabletah. O podrobnostih nisem spraševala.
Predpisala mi je druge tablete: activelle. Te zdaj jemljem približno pol leta in nimam nobenih težav. Zdravnica me je opozorila, naj si merim pritisk, saj se lahko že takoj, po nekaj dneh jemanja, pojavijo težave. Jaz jih do sedaj nisem opazila, počutim se v redu, telesno in duševno. Pred hormonsko terapijo sem bila zelo razburljiva, pesimistična, tiščalo me je v prsih. Zdaj pa je vse to, skupaj z zelo neprijetnim potenjem, minilo.
Vsekakor ti svetujem, da se opazuješ, spremljaš svoje počutje. In ob obisku ginekologa, ko greš po nov recept, poveš, če imaš kakšne težave.
LP
iza56