13. mar 2009 17:33
Kar se starosti tiče - a nismo bili tudi bivši osemletkarji (ki smo s šolo začenjali s povprečno 7 leti) v istem razredu lahko tudi po eno leto različno stari (takrat se je pač vpisovalo otroke rojene od marca recimo l. 1971 do februarja l. 1972) ?
Sama sem rojena aprila in sem bila ob vstopu v šolo stara 7 let in 5 mesecev, sošolec, rojen, recimo januarja naslednje leto, pa je bil ob vstopu v šolo star 6 let in 8 mesecev.
Moja "devetletkarja" sta oba poletna, zato sta imela ob začetku prvega razreda skoraj točno 6 let - "januarski" otroci pač 9 mesecev več, "decembrski" pa 3 mesece manj. In imamo v obeh razredih primer, ko je zadosti zrel "januarski" otrok želel obiskovati šolo z vrstniki iz prejšnjega letnika in so ga starši tudi vpisali leto prej (čeprav je bilo tehnično med njim in vrstnikom, rojenim konec decembra prejšnjega leta le par dni razlike) , sinova "decembrska" vrstnica iz vrtca pa je ostala še eno leto tam in so jo v šolo vpisali šele v naslednjem letu, z naslednjo generacijo.
Kar pa se "Kengurujčka" tiče - vsaj na naši šoli otroci k tekmovanju pristopijo popolnoma prostovoljno. Tudi oba moja otroka zmeraj tekmjeta in pravita, da učitelji vsem učencem predstavijo tekmovanje, za udeležbo pa se lahko vsak sam odloči.
Mojca