7. mar 2009 20:12
po pogovoru z mamo, ki pravi, da so vrzote res ohrovt in da so bile včasih na vrtu moje none res tiste brez glav. mama pravi, da imajo podoben okus vendar tako kot pravi fresh je tisti v glavah nežnejši, posebno notanji svetlo zeleni listi in ima drugačen okus, posebno če se dolgo počasi duši. baje je nona iz vrzot delala veliko stvari, recimo poparjene na solati, pa frtaljo... skraka za vse, kar je bilo bolj na hitro. glave pa je ponavadi počasi dušila (prej pa liste oparila) v božansko prikuho k mesu (koliko je ostalo vitamnimov, ne bi komentiral). drugače pa najraje fižolovo mineštro z vrzotami, to je ta, ki se je spomnem. še recept: na malo olja prepražiš pest narezane pancete ali odrezkov pršuta, dodaš nasekljano čebulo in zeleno ter veliko česna. pražiš do mehkega, dodaš dve pesti namočenega belega ali rjavege fižola (to je, ko je namočen kar nekaj fižola). dodaš lovor, rožmarin, materino dušico. zaliješ z vodo in kuhaš do mehkega. mehak fižol malo pomečkaš. dodaš dve pesti narerezanih vrzot, kuhaš še nekaj minut, do mehkega in postrežes. na krožniku poliješ še malo olja. posuj še malo naribanega parmezana... slednje je moj dodatek nonin postopek je tudi malenkost drugačen, ker je pred vzotami dodala še prežganje s česnom. jaz to izpustim, ker je minešta lepo gosta že od fižola. če pa kdo kje vidi te listnate vrzote za kupit, pa naj mi pove... do takrat bom goljufal z navadnim ohrovtom. cellnet