Vrzote

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

7. mar 2009 20:12

po pogovoru z mamo, ki pravi, da so vrzote res ohrovt in da so bile včasih na vrtu moje none res tiste brez glav. mama pravi, da imajo podoben okus vendar tako kot pravi fresh je tisti v glavah nežnejši, posebno notanji svetlo zeleni listi in ima drugačen okus, posebno če se dolgo počasi duši. baje je nona iz vrzot delala veliko stvari, recimo poparjene na solati, pa frtaljo... skraka za vse, kar je bilo bolj na hitro. glave pa je ponavadi počasi dušila (prej pa liste oparila) v božansko prikuho k mesu (koliko je ostalo vitamnimov, ne bi komentiral). drugače pa najraje fižolovo mineštro z vrzotami, to je ta, ki se je spomnem. še recept: na malo olja prepražiš pest narezane pancete ali odrezkov pršuta, dodaš nasekljano čebulo in zeleno ter veliko česna. pražiš do mehkega, dodaš dve pesti namočenega belega ali rjavege fižola (to je, ko je namočen kar nekaj fižola). dodaš lovor, rožmarin, materino dušico. zaliješ z vodo in kuhaš do mehkega. mehak fižol malo pomečkaš. dodaš dve pesti narerezanih vrzot, kuhaš še nekaj minut, do mehkega in postrežes. na krožniku poliješ še malo olja. posuj še malo naribanega parmezana... slednje je moj dodatek nonin postopek je tudi malenkost drugačen, ker je pred vzotami dodala še prežganje s česnom. jaz to izpustim, ker je minešta lepo gosta že od fižola. če pa kdo kje vidi te listnate vrzote za kupit, pa naj mi pove... do takrat bom goljufal z navadnim ohrovtom. cellnet

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

7. mar 2009 20:17

Cellnet, so tiste na moji sliki prave ali ne?

Res so malo drugačnega okusa in predvsem bolj čvrste, kar pa je npr. meni še bolj všeč. Če mi po ZS pošlješ naslov, ti pošljem nekaj semena od dalmatinske "raše".

Mojca

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

7. mar 2009 20:17

Cellnet, se ge na dobi, vsaj v Ljubljani ga še nisem zasledila. Je pa tako, da če pocukaš tiste Primorce na glavni tržnici, pa ni vrag, da ti ne bi s časoma uštimali zadeve. Seme se pa dobi! Drugače je meni cavolo nero tudi božanski dušen, zabeljen z oljem in česnom in postržen k mesu ali celo k ribi. Pa s čilijem se tudi lepo razume. MamaF, ja, tega je pa v Dalmaciji res puno! fresh

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

7. mar 2009 20:18

mamaF, ja nekaj takega je to kar sem imel v mislih. steblo in potem listi... samo da so bili malo ožji... in temnejši. taki kot ohrovtovi zunanji listi. tudi način priprave mi je znan... s krompirjem in česnom. pa tudi štruklje je delala z vrzotami. teh se tudi spomnem. skartaka pozimi so bile vrzote in radič. cellnet

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

8. mar 2009 0:32

V trgovini pri nas ga še nisem videla, zato pa lepo uspeva na vrtu. Lani nam je v Lj celo prezimil, letos pa slabo kaže...

Videla sem, da  ima letos po novem seme v programu celo semenarna : http://www.semenarna.si/index.php?nid=66

Prevedli so ga kot listnati ohrovt; meni je pa sicer bolj všeč izraz črno zelje ali pa še bolj palmasto zelje (prevedeno iz nemščine: Palmkohl), zato ker je po obiranju na vrtu res kot ena majhna palmica...

Sicer pa smo ga mi do zdaj v glavnem jedli kar samega, blanširanega/na hitro prevretega, pa s česnom in oljčnim oljem. Če bo prezimil, pa takoj probam tole mineštro...

Nasja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

8. mar 2009 8:29

Toskanski ohrovt je tak, temno, temno zelen, ozki, dolgi, nagubani listi, prezimi,...ima ga Semenarna Ljubljana v voji ponudbi semen (od lani). V letošnji zimi je sicer slabo prezimil, kar me, glede na koro jesen in hudo zimo, ne čudi.

Vidim, da je to napisala že nasja. Ker pa to ni zelje, res ni primeren naziv, ki ga predlagaš, sploh, ker je pač samo prevod iz nemščine. Če že, bi bil primernejši prevod iz originalnega jezika.

rimljanka - zasebno mnenje

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1412

8. mar 2009 11:42

Take vrzote kot mamaf imamo tudi mi. Mineštri dajo čisto drugačen okus, kot druge vrste ohrovta. Letos bi pa rada imela tudi črne vrzote, pri la prova del cuoco na RAI1, jih uporabljajo stalno, tudi za zvitke z mletim mesom, ribami, zrezki...., pa tudi malo podušene na olju in česnu kot prilogo. daga

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

8. mar 2009 11:51

Tega misliš, daga?

Lani mi je lepo rasel, nekaj jih je celo prezimilo.

rimljanka - zasebno mnenje

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

8. mar 2009 12:22

Ja, ja zdaj prihajajo recepti z ohrovtom do porabe

lp

Anamarija

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti