20. feb 2009 23:29
Strinjam se s Tumpiko: pred odstranitvijo mostička naj ti da zobozdravnik injekcijo. Jaz sem jo dobila celo ob odstranjevanju mostička z "mrtvih" zob, nosilec je bil zatiček, montiran v korenino mojega zoba. Je pa res, da sem zelo občutljiva na bolečine in da me je strah takih posegov in moj zobozdravnik to dobro ve. Res pa je tudi, da že več let obiskujem privatnega zobozdravnika, ki ima zelo visoke cene in temu primerne usluge. Cenovno ga s svojo plačo komaj komaj še dohajam, vendar se ga ravno zato, ker vem, kako dela, ne upam zamenjati - pozna namreč moje "šibke" točke glede strahu in glede stanja zob, če pa menjaš, se morata zdravnik in pacient spet privaditi eden drugega.
Cene pa - ja kot pravi Mamamia - porcelan je tam nekje, odvisno pa je tudi od spodnjega (nevidnega) dela prevleke, ki je lahko kovinska (srebrnosive barve) ali iz neke druge snovi, ki je bele barve in še dražja in hkrati lažja. Za kakšno varianto se odločiš,je odvisno od finančnega stanja, pa tudi od tega, kje bo mostiček. Za sprednje zobe se splača dražja varianta, saj zgleda bolj naravno, za zobe, ki niso v vidnem polju, pa je možna cenejša varianta. Seveda pa obstaja še "neporcelanska" prevleka, ki je cenovno ugodnejša (ki pa je moj zobozdravnik spoh ne dela).
Če imaš srečo, da dobiš zobozdravnika s koncesijo, je to najcenejša varianta - verjetno plačaš le nadstandardne usluge, osnovne stvari pa ti krije zdravstveno zavarovanje. Ker pa je danes zelo težko priti do takega zobozdravnika, malo povprašaj svoje znance, če poznajo kašnega zasebnika z "razumnimi" cenami. Mislim, da se tudi med privatniki da izbirati glede cenovnega razpona.
iza56