18. feb 2009 12:07
Ariella, pozdravljena!
Slike se ti v Picaso nalagajo samodejno. Lahko dodatno nastaviš od kod vse naj Picasa pobira tvoje slike (lahko označiš recimo samo eno mapo, lahko vse "moje slike", itd.) Če si si Picasso že naložila, jo odpri in pojdi zgoraj levo na "orodja". Izberi možnost "upravitelj map" in tam določi, iz katerih map bodo slike šle v urejevalnik Picasa. Tega, kar boš imela v Picasi, zaenkrat ne bo mogel videti nihče - to je samo program na tvojem računalniku, do katerega imaš dostop samo ti, da v njem pač urejaš svoje slike, jih popravljaš ali pripravljaš za pošiljanje v spletne albume.
Naslednja faza (to je verjetno tisto, kar tebe zanima) je vstop v spletne albume. Ko boš imela v picasi že nekaj svojih slik, klikni desno zgora na gumb "spletni albumi". Odpre se ti okno za prijavo (uporabiš svoj Gmail naslov in geslo), potem pa lahko začneš oblikovati spletne albume.
Najlažje je, da v Picasi klikaš na slike, ki se ti shranjujejo v spodnjem delu zaslona - sliko preprosto klikneš, spodaj klikneš še na zeleno ikonico v obliki žebljička "zadrži" in tako nadaljuješ, dokler ne izbereš vseh fotografij, ki bi jih rada poslala v spletni album. Lahko pa seveda izbereš že kar eno celo mapo ali označiš več slik naenkrat. Ko so slike v tem spodnjem "predalčku", klikni na "pošlji v strežnik". Odprlo se ti bo okno, kjer boš lahko določila naslov albuma, seveda pa tudi kdo bo album lahko videl. Če nastaviš "javno" bodo slike vidne vsem, ki bodo brskali po Picasinih spletnih albumih - to je enako kot pri "Moj album" in podobnih spletnih albumih. Lahko pa nastaviš tudi opcijo "za ogled se je treba vpisati" - tako tvoje slike ne bodo vidne prav vsakomur.
Vendar - če želiš slike poslati točno določenim osebam, spletnega albuma niti ne rabiš (slike morajo biti shranjene v spletnih albumih, če jih želiš recimo nalepiti v razne forume in podobno).
Ti v Picasi preprosto izberi opcijo E-pošta in izbrane slike iz spodnjega predala boš odposlala na točno določen e- naslov. Prejel jih bo samo naslovnik po e-pošti in tudi videl jih bo lahko samo on. Picasa pri tem postopku slike kar precej pomanjša - zato pa jih lahko na hitro pošlješ več naenkrat.
Če pa želiš pošiljati slike v "naravni" velikosti, jih pač pošlješ kot priponko v e-pošti na določen naslov.
To je to.
Upam, da sem ti kaj pomagala. Sicer pa še kaj vprašaj, magari po ZS, če morda tule ne bi vsega razumela:
http://picasa.google.com/support/bin/topic.py?topic=14
No, pa še primer spletnega albuma - tale je moj:
http://picasaweb.google.si/mojca.senegacnik/KuhnjaMF#
mamaF - Mojca