Imam dolg svilen šal. Zaradi dolžine je zame neuporaben, zato sem se odločila, da ga skrajšam. Odrezati ga ni problem. Problem je robljenje. Sedaj je zarobljen ročno in to tako, da je narejen "svaljek", ki je na roko zašit. Ali imate kakšno idejo, kako se naredi ta svaljek? Ali obstaja kakšen nasvet, kako se tega lotiti? Probala sem "rolati" med prsti, pa ni tako enostavno, kot bi si človek mislil. Svila je tako nežna, da kar drsi med prsti.
Robljenje svile
13. feb 2009 17:09
Ne reži! Daj ga meni))))))))))) Okej, hecam se. Namesto, da ta kos oblačila popolnoma uničiš, ga začni drugače nositi. Jaz svilene šale nosim kot pasove. Bodisi jih dvakrat ovijem okoli pasu in zavežem (če je stvar dolga 150 cm). če je pa stvar dolga med 100 in 120 cm pa ga nosim kot pas na bokih. Pa tudi, če imaš kak balonar izpred nekaj let in se ti zdi, da se ga ne da več nositi, poskusi tak plašč popraviti s pasom, ki je v osnovi šal. In boš videla noro dober učinek. Vendelina jr.
13. feb 2009 17:51
Se globoko strinjam. Druga varianta pa je, da greš h Kitajcu na tržnico, sem prepričana da obvladajo vsi po vrsti to svaljkanje, pa se zmeni za kak dober biznis. Ampak kot je že Vendy povedala, to je škoda rezat. lp Vesna
13. feb 2009 18:31
To rolico je res mogoče narediti ročno, kakšna starejša šivilja bi to zmogla. Jaz tega še nisem poskusila, ker mi tudi ni potrebno.
Na opletilnikih ( entlarice ) je možno da ima nastavek za : rolice in ozki rob. Na ta način so narejeni vsi volančki, ki jih znajo šivilje pokvariti s svojimi polovičnimi fintami.
Moje volančke si naredim sama, ker ima moj overlock tako funkcuhi za okrogli rob t.i- rolico in tudi ozki rob. Pred leti sem teti, ki je bila nekoč odlična šivilja, naredila kar nekaj šalov iz različnega blaga. Aja, nobena moja šivilja doslej ni imela tega nastavka. V MClubu so menda imeli posebni stroj za to delo, zato ga profesionalne entlerice nimajo.
F r i n a
13. feb 2009 18:52
Predolgi šali ne obstajajo. Če ga ne boš nosila namesto pasu, ga pa dvakrat ali večkrat ohlapno zavij okrog vratu
nola
13. feb 2009 23:10
Zdravo, na spodnjem linku je tutorial za izdelavo tega zagiba. http://www.colettepatterns.com/blog/tutorials-tips-tricks/tu Tisti ravni šiv na začetku ti deluje kot nekakšno vodilo - ko je skrit v rolici, je blago dovolj spodvito. Če imaš pa šivalni stroj, ti pa lahko posodim tačko za roliran zagib. Ampak res ni enostavno, tudi na mašino ne. Kakorkoli se boš že odločila, lepo nosi šal, lp RadaJem
14. feb 2009 2:03
Koliko pa je sploh predolg ta šal? A je še vedno predolg tudi, če ga nosiš prepognjenega čez polovico in potem konca potegneš skozi zanko (oz. prepogib)??
Cila
16. feb 2009 13:44
Ne se trudit glede prepričevanja, da naj šal uporabil v kakšne druge namene. Točno vem, v kakšne namene ga bom uporabljala in tudi to vem, da ga bom odrezala. RadaJem, hvala za povezavo. Kaj takega sem iskala. Če obstaja še kakšno pojasnilo ali kakšen video na to temo, se pa priporočam, saj mi bo v veliko pomoč. Ker je šal na eni strani že ročno zarobljen, bo tudi na drugi strani ročno zarobljen. Nekaj spretnosti s šivanko že obvladam, če pa najdem še kakšen trik, mi bo pa vsekakor v pomoč.
16. feb 2009 14:48
Pri mojih rutah rob sploh ne izgleda tako sofisticiran . Bolj kot ne izgleda kot da je rob rute zvit v svaljek, ki se ga je nato "navilo" okrog sivanke, pri vsakem ovoju gre sivanka se skozi blago. Najbrz zato, ker imam bolj ta pocenske rute . Jaz ti svetujem da probas najprej na kaksnem kosu, podobne teksture, ki ga brez problemov lahko zavrzes. LP, R.
16. feb 2009 15:43
Na netu najdeš pod silk veliko stvari. Ker je svila meni zelooo blizu kot material sem eno tono teh napotkov videla, poslikanih, kako se to robi. Probaj najdet, jaz nimam časa brskat... lidka [sonce]Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | malaga |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti
Čokoladni eklerji
Bučni pire iz rumene buče