5. jan 2011 20:54
NaOH je kemijska formula za natrijev hidroksid, natrijevo bazo oz. po starem natrijev lug oz. sodo kavstiko. Pridobivamo ga z elektrolizo v vodi raztopljene soli preko polimerne membrane, kjer na eni strani nastaja NaOH, na drugi pa kislina HCl. Med drugim ta proces poteka tudi v TKI Hrastnik.
Spada med močne baze, kot tudi ostale baze alkalijskih in zemljo-alkalijskih kovin (KOH, LiOH, Mg(OH)2, Ca(OH)2 ...). Za žive organizme so močne baze bistveno bolj nevarne, saj je eksotermni efekt pri kontaktu bistveno manjši kot pa pri močnih (mineralnih) kislinah. Po domače povedano: stik s kislino zaznamo v trenutku, stik z bazo pa šele, ko je v roki že ena dodatna luknja. Obvezna uporaba zaščitnih sredstev.
O reakciji maščobnih kislin in baz je bilo zgoraj že dosti napisanega, zato ne bom še enkrat pisal vsega - kolikor sem prebral, so trditve točne, navedeni pa so tudi viri.
V kemiji ločimo tri osnovne gradnike: atome, ki so temelj in fundament vsake tvorbe (kvantno mehaniko in subatomarne delce prepuščam jedrskim fizikom); najbolj šolski primer zato je vodik, oznaka H. Cl2 ni več atom, ampak že molekula, sestavljena iz dveh enakih atomov.
Ko atom spremeni vsebnost v sebi prisotnih elektronov, dobi naboj in ime ion. Če ima manjko elektronov, gre za kation oz. pozitivno nabit delec, če pa ima višek elektronov, imamo opravka z anionom oz. negativno nabitim delcem. Primer: H+ ali Cl-.
Ko se združita dva ali več enakih ali različnih atomov ali ionov, dobimo molekulo. Tudi molekula ima lahko naboj, vendar ji zato ne rečemo ion, ostane preprosto molekula. Primer: HCl.
Prvič slišim za pripravo natrijeve baze iz gašenega apna in sode bikarbone; ker je gašeno apno kalcijeva baza, teoretično lahko pride do substitucije Na+ in Ca2+ ionov, ampak ne me vprašat, kakšen je izkoristek procesa. Niti ne vem, kakšna je toplotna bilanca reakcije.
Zelo me preseneča dejstvo, da naj bi trgovci s polic umaknili osnovne kemikalije za fizične uporabnike (prvič slišim), se pa strinjam, da bi bilo potrebno zahtevati izkaz poznavanja osnov varnega dela s kemikalijami kot imamo to urejeno za fitofarmacevtska sredstva. Res ni nobene potrebe, da se v domači kopalnici ponovi Soška fronta prve svetovne vojne ...
Le čevlje sodi naj Kopitar - se pridružujem mnenju za BITI, ker mi gre IMETI že močno na *.* - ne rabim Ariela, ker soda bikarbona enako lepo opere cunje, pa še ceneje in bolj okoljsko sprejemljivo je ...
LP
Drejček