3. feb 2009 12:33
Sem pozabila dodati bistven podatek zate - tak kruh se lepo reže in ostane sočen še tretji in četrti dan! Kljub temu, da je brez vseh "priporočenih" dodatkov, kot je smetana, maščoba, jajca...
Zdaj je tu vprašanje za poznavalke - zanima me namreč, zakaj se nekaj dogaja.
Govorim o navadnem kruhu, ne pogačah ali pecivu.
Včasih sem kvas vedno raztopila v mlačnem mleku - iz navade, ker tako delajo drugi. Potem sem po taščinih nasvetih "da kruh ostane dalj časa svež" v testo dodajala jogurt, smetano, olje - vsakič kaj drugega. Kruh se mi ni zdel nič posebnega oz. nisem opazila, da bi se ga zaradi tega dalo drugi, tretji dan lepše rezati.
Ampak - opažam, da je najdaljši čas svež in super za rezanje ravno tisti kruh, ki ga naredim najbolj "ajnfoh" - torej, če že delam kvasec posebej, kvas raztopim kar malo osladkani mlačni vodi, v testo pa razen vode, moke, soli (včasih tudi raznih semen) ne dodajam ničesar več.
Občutek imam (primerjava s taščinik kruhom, pečenim isti dan iz enake vrste moke), da dodatek mleka oz. smetane kruh prej "izsuši" kot nasprotno.
Je to morda res ali je samo moj občutek tak?
V glavnem, kar se dolgotrajne svežine tiče, prisegam na postopek "brez gnetenja", pa naj bo kruh iz bele, črne, polnozrnate ali katerekoli druge kombinacije moke.
mamaF - Mojca