27. jan 2009 9:33
Nekako se nagibam k temu, da je primerno, da človek trenira neke veščine, ki so mu v življenju potrebne, neodvisno od tega, koliko ima ali pa nima smisla za to. Človek se mora znati orientirati iz preprostega razloga, ker čisto vedno in povsod pa ne bo imel s sabo navigatorske igračke. Ali pa hudič ne bo delal.
Zlasti se mora ženska učiti veščine orientacije (pa recimo tudi veščine bočnega parkiranja), ker ji bo to prihranilo marsikatero zadrego, marsikatero zbadanje partnerja o tem, "kako tega ni našla" in tudi ji bo prihranilo izbiro kakega napačnega partnerja (ker moški niso za to, da vodijo po poti, da bočno parkirajo in te stvari in punce, nehajte se zanašati, da "meni tega ni treba, to pri nas dela mož", nekega dne ga ne bo, ali pa boste ugotovile, da ste z njim samo zaradi tega, ker se manj izgublja, kot ve in kaj boste pa potem?).
Dodatni razlogi. zakaj se mora ženska naučiti orientirati v smislu, da najde strani neba, da se orientira po karti...po sencah in mahu: ker obstaja velika verjetnost, da boste morale večino stvari same najti in priti do lokacij in če hočete, da vas kdorkoli resno jemlje, se prosim, na poti čim manj izgubljajte. Pa obstaja velika verjetnost, da bodo punce čez nekaj let mame in mama brez orientacije z majhnim otrokom kjerkoli, to je dvojna nevarnost: lažje izgubi otroka, če se pa to ne zgodi, bo otrok hitro ugotovil, da se njegova mati izgublja in bo s pospeškom začela izgubljati avtoriteto..... Plus vsakemu v življenju se vsaj enkrat zgodi, da se znajde v situaciji, ko gre za življenje in smrt (recimo, je treba nekoga odpeljati k zdravniku in to ni v domačem kraju) oziroma ko so stvari blazno dramatične in če v taki situaciji človek ni prepričan v to, da ima zadosti izkušenj, da se bo znašel......mu pač noben garmin, noben gps ne galileo ne morejo pomagati. Če ni v glavi fundusa izkušenj brez gadžetov, potem tudi gadžeti ne bodo kaj koristnega opravili.
Tudi se mi zdi, da je gledanje na ekran, namesto, da bi šofer gledal na cesto, nevarna stvar. Ne, da se mi zdi, to JE nevarno. Manj nevarnosti človek naredi, če se izgubi, kot pa da gleda v zaslon in se ne koncentrira na varnostno razdaljo in ostala dogajanja na cesti. Hočem reči, garmin je dober za to, da se sovoznik zaposli, ne pa zato, da se šofer dekoncentrira.
In nekako se mi zdi, da nekako spada v bazični spoznavajmo-naravo-in-družbo, da človek takoj najde na karti Mislinjo, Kobilje, Adlešiče, Valburgo, Krkavče, Pameče, Breginj....in da zna brez gledanja na karto povedati v katero smer pelje po cesti, da najdeš te kraje....
Prav tako toplo svetujem staršem deklic, da jih naučite orientacije (ker punce smo v tej veščini res malo slabše). Pri nas smo se šli igrico po kateri sem morala sama od petega leta dalje "voditi nazaj" - kar pomeni, da sem morala dajati navodila staršem ter babici in dedku, kam moram iti, da bomo od točke B prišli nazaj domov - preverjeno deluje.
Vendelina jr.