Začimbe

micam  

član od: 21.5.2002

sporočila: 51

tema odprta - 13. mar 2003 12:21 | ogledi: 2.872 | odgovori: 5

HOJLA

Saj mogoče tale tema res bolj paše na kakšen vrtnarski forum, a ker so začimbe, dišavnice in podobno osnova kuhinje bom moje vprašanje vseeno postavila tukaj.

Letos sem se odločila imeti vrtiček z začimbami. Na balkonu, ker pač svojega vrta nimam. Zanima pa me naslednje:

- ali je bolje kupiti semena in jih posjati, ali počakati nekaj časa in kupiti kar sadike.

- kdaj vse skupaj posejati oz poflancati.

- ali morajo biti začimbe na soncu, ali raje v senci. Nameravala sem jih dati na ograjo balkona (obrnjenega proti zahodu), namesto rož.

- kaj se z njimi zgodi, ko se jih jeseni postavi notri (če bodo zdržali tako dolgo)

Mogoče res bolj vrtnarska zadevica, a obožujem sveže začimbe in zdi se mi dosti bolj pametno gojiti začimbice, kot pa rožice. Potem je hrana tako dobra in okusna.

Lep pozdravček vsem

Mica

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

13. mar 2003 13:01

Pri nas v loncih uspeva peteršilj, drobnjak, origano, bazilika in še bi se kaj našlo. Do sedaj sem vedno dobila sadike v dar, tako da s samim sejanjem nimam kakih izkušenj, drobnjak in peteršilj sem pa kar z maminega vrta pobrala. Za čez zimo pa pustimo navadno samo drobnjak, ampak tega najprej pustimo zunaj na mrazu, da pomrzne in nato na novo odžene. Je še zdaj lepo zelen. LP Loni

Dorothea  

član od: 25.1.2002

sporočila: 142

13. mar 2003 13:08

Tudi sama imam kot Loni na terasi vse možne začimbe; drobnjak, ki sem ga pustila zunaj, bomo počasi pričeli uporabljati; ravno tako meto. Jeseni dam vse skupaj na pokriti del terase, da takoj ne pomrzne, drugače pa so lončki na soncu. Po moje je bolje, da kupiš sadike, saj so tudi poceni. LP.

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

14. mar 2003 15:40

Živjo! Na svojem balkonu že 5 let uspešno gojim zeliščni vrtiček (rož na ograji ni, če ne šteješ kapucinke, ki pa jo tudi jemo). 3 vrste bazilike (če jo dobim), majaron, 4 vrste timijana, 2 vrsti origana, 3 vrste žajblja, lavanda, rožmarin, drobnjak, koprc, peteršilj, 2 vrsti mete, melisa, luštrek in šatraj. Imam tudi laški rožmarin in smilj (currykraut), ki pa ju v prehrani še nisem uporabila, čeprav naj bi bila tudi za to... Velikokrat sem že poskušala vzgojiti rastlinice sama, vendar nimam pravih kalilnih pogojev (precej svetlobe in srednja temperatura). Sadikice so se preveč potegnile, bile še dolgo slabotne ali pa jih je že na začetku pomorila plesen. Odkar so na veliko začeli prodajati sadike po "vrtičkarskih" in tudi prehrambenih trgovinah, je to v veliko olajšanje. Sploh za baziliko (enoletnica), ki načeloma ne prenaša mraza in se ti v lastni režiji dobro razraste šele julija. Mediteranske trajnice bodo na vročem soncu najbolj uživale (seveda jim je treba priskrbeti dobro zemljo in lepo zalivati). Peteršilju, drobnjaku, luštreku ipd. malo več vlage, s koprcem pa imam probleme, ker se očitno noče razraščati v preplitvih posodah. Baziliko nasadim v večji čeber in jo dam v polsenco. Jeseni jih seveda lahko daš notri in jih še naprej obiraš, čeprav je velika verjetnost, da bodo čez čas propadle. No, enoletnice itak. Trajnice malo zaščitim in lepo prezimim, lavando in rožmarin dam na stopnišče (ne smeta pomrznit), vendar ju moram veš čas ščititi proti plesnobi, pa takrat seveda nista užitna. Še to: v zadnjem času sem opazila, da prodajajo posebno zemljo za zelišča, ki naj ne bi vsebovala strupenih snovi (?), ki so drugače v običajnem "balkonskem" substratu. Morda pa res... Ah ja, še kdaj - v bistvu, ko jih začnejo prodajati v drevesnicah zunaj, jih lahko tudi ti sadiš ven. V glavnem aprila, bazilika naj bi šla šele sredi maja, vendar je sodelavki lepo uspevala že prej (verjetno ima bolj zaščiteno lego). Pa veliko zabave! Sporočilo je spremenil(a) malan dne 14. mar 2003 15:44:05

Anze_Svajger_SCRM  

član od: 2.12.2001

sporočila: 151

14. mar 2003 19:40

Hm... Jst sm prejšnje leto kupil 2 sadiki origana in sta zimo preživele zunaj na snegu. A je to normalno??? Mislu sm, da bo stvar zmrznila, glede na to, da je mediteranska začimba.

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

17. mar 2003 11:26

Zadnje čase so sadike precej trpežne, tako da taka stvar ni čudna, še najbolj nevarno je, da se rastline pozimi izsušijo, ne pa pomrznejo. Sicer ena vrsta origana (Origanum vulgare L) raste tudi po naših Alpah.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti