22. dec 2008 6:11
Pozdravljeni!
Imam takšno službo, kjer moram skoraj vsak dan sodelovati s Rdečim križem, zato se mi zdi primerno, da se na to temu tudi sama oglasim. Iz preteklosti nam je vsem znana afera s posojanjem denarja in gospod, ki je to zakuhal je po oprostilni sodbi "v imenu ljudstva" zahteval od države še visoko odškodino!
Verjemite, da vsi tisti, ki sedaj dobivajo dosti manj v raznih oblikah pomoči od RK, ga zagotovo niso oprostili! In vsi mi, ki se službeno srečujemo z vedno večjo revščino v državi, prav tako NE! Kajti storjena je bila velikanska škoda na ogledu RK in zato ima RK tudi težave s pridobivanjem sredstev. Dam vam pa popolnoma prav, da je premalo storjenega za rehabilitacijo RK. Ne morem pa vam dati prav, da ljudje niso seznanjeni kako in kam z odvečnimi oblačili, opremo in vse tisto kar ljudje ne potrebujejo več. Pravzaprav, to lahko trdim samo za Občinsko združenje rdečega križa v Celju. Ljudje zelo dobro vedo kam se morajo obrniti, če želijo kaj podariti. Tudi sama zbiram oblačila, gospodinjske pripomočke, skratka manjše kose, ki jih lahko ljudje pripeljejo v mojo pisarno. Za večje kose pohištva, gospodinjskih aparatov in drugo stanovanjsko opremo pa pridejo iz Rdečega križa iskati na dom darovalca. Velikokrat se zgodi tako, da poznamo na terenu potrebo nekoga in ko je to na razpolago, se mu od darovalca pripelje direktno na dom, tako da se niti ne skladišči. Res pa se mi je zgodilo že nekajkrat tudi to, da so mi ljudje pripeljali robo tudi iz drugih mest. Po moji službeni dolžnosti pokrivam cca 10000 občanov, zato zelo dobro poznam vsakodnevno stisko ljudi. Po več kot 30 letih delovne dobe, še vedno ne morem ostati ravnodušna do stisk ljudi, kjer pa so glavne žrtve otroci. In te stiske so vsak dan večje, pomoči potrebnih pa je vedno več. Smilijo se mi otroci "iz daljnih dežel", vendar so tudi naši otroci že lačni! Hudo, hudo narobe je nekaj z našo družbo, če ti iz vrtca ali šole sporočajo, da ob ponedeljkih komaj nahranijo otroke. In hudo, hudo je narobe, da mamica s 3 otroki šteje bombone iz vrečke, da jih bo enakomerno razdelila na vsem trem. In hudo, hudo narobe v naši družbi je to, da moram napisati potrdilo za paket hrane nekomu, ki se pripelje do moje pisarne v novem BMW, da pridejo ženske nadišavljene in oblečene po najnovejši modi zato, ker ima "papirje", da je socialni problem in prejema podporo! Grozljivo! Vendar mi ne preostane nič drugega, kot da to storim. Naša ljuba država še vedno nima pregleda nad resničnimi dohodki prebivalstva in to izkorišča mnogo ljudi. No, kakšni so ti ljudje in kakšen je njihov karakter mi je popolnoma jasno. Tako odvzamejo tistim resnično potrebnim pomoči še nekaj olja, moke, sladkorja, praška, sladkarije otrokom...
Zelo sem se razpisala in ne bi rada kvarila božičnega vzdušja, pa bi vam kljub vsemu rada povedala še zgodbo iz preteklega tedna, ki me je globoko prizadela: tri dekleta, najmlajša je v 6. razredu osnovne šole, ostali dve pa pridno študirata. Pred 4 leti je njihov oče storil samomor in zapustil ženi in hčerkam ogromno dolgov. Skoraj so že takrat ostale brez doma, pa je mami uspelo, da je vzela hipotekarni kredit in od države nazaj odkupila stanovanje. Seveda so se s tem dolgovi še povečali. Prevzela je tudi možev manjši lokal, ki se je utapljal v dolgovih. Hčerke so prejemale očetovo pokojnino in štipendijo, vse prihodke so združile na mamim račun, da je lažje "flikala" račune. Mama je delala vse dneve v lokalu, odrasli hčerki pa sta skrbeli za najmlajšo. Prejšni teden pa je mati klonila in jo je od vseh skrbi zadela kap! Leži v komi v Ljubljani, deklata pa so v trenutku ostale brez vsega. Po daljšem pogovoru z njima, smo uspeli takoj nekaj stvari organizirati. Dobile so hrano od RK, Center za socialno delo jima je takoj izdal odločbo za socialno pomoč, najmlajša bo imela brezplačno kosilo v šoli. Sedaj pa je potrebno urediti še vse pravne zadeve. Sestri sta se odločili, da bosta pozabili na ponos in poiskali vse institucije in donatorje, ki bi jima bili pripravljeni pomagati. Odločili sta se, da bosta do mamime vrnitve domov naredili vse, da se poplačajo dolgovi in da se mlajši sestrici omogoči normalno otroštvo. In kako bo z mamico, če bo sploh preživela? Zdravniki so jima že povedali, da bo hroma ali pa umsko prizadeta. Pravita, da nič zato, bosta že zmogli, samo da ostane živa in da bo z njimi.
Upam, da vas nisem preveč zamorila, ker pa je bila ta tema odprta, se mi je zdelo primerno, da nekaj napišem in tudi sebi malo olajšam, ker sem lahko to delila z vami. Že nekaj dni namreč skoraj nič ne spim, ker jih imam kar naprej v svojih mislih.
Preživite lep in miren dan in bodite vsak trenutek hvaležni za vse kar imate!
ursula-ce