19. dec 2008 15:14
radohova14 je napisal/a: |
Mamamia opažam, da vi veliko veste. Sem že nekje vprašala pa ni noben opazil, da bi mi odgovoril. Glede janeživh kapic bi vas par stvari vprašala. Sem jih spekla so kar mehke in še kar lepe, le vaši slikici jih ne bi mogla primerjati. Videla sem, da je bilo nasliki kot nek beli led na vrhu oziroma neka bela glazura ali se mora s kakšn ostvarjo politi po vrhu, da so take bele kapice? Kadar boste imeli čas vas prosim za pomoč. LP radohova14 |
Tele janeževe kapicie na sliki so idealne, a ni nujno, da vedno uspejo. Celo v knjigi, iz katere je recept (ena nemška knjiga o božični peki) piše, da ni nujno, da vselej ratajo kapice.
Na njih ni nikakršna glazura. Kapice nastanejo, ko se kolački potem, ko jih čez noč pustimo na sobni temperaturi, pečejo v pečici. V idelanih razmerah se zgornji del testa malce dvigne in nastane taka bela kapica, spodnji del pa je nekoliko rumen in krhek, kot običajen piškot. Od morda petih dosedanjih poskusov so mi kapice uspele dva krat (idealne so bile le prvič, drugič so sicer nastale kapice, a so bile malo postrani, kot da so malo preveč popile...), v preostalih primerih so se kupčki razlezli in so nastali taki hrustljavi piškoti z vinjem in okusom po janežu.
V čem je štos, ne vem. Morda v moki (delala sem in zostro in gladko, a se ne spomnim, kdaj je uspelo in kdaj ne), jajcih, načinu stepanja, lahko da tudi temperatura v sobi in kasneje v pečici naredita svoje.
To je vse, kar lahko napišem v pomoč. Podobne izkušnje imajo tudi druge članice Kulslo, tako da kaže, da je nekaj vedno predvsem "v zraku".
Lep pozdrav, Mamamia
mamamia