Kot sem obljubila - 3 recepti, ki sem jih naredila letos:
LEŠNIKOVI PIŠKOTKI
100 g masla ali margarine (sobne temperature)
1 jajce
2 žlici sadnega sladkorja
1 žlička tekočega sladila
stržen 1/4 vanilijevega stroka (ali noževa konica zmletega)
100 g moke (vzela sem pirino 850)
100 g zmletih lešnikov
Vse sestavine damo v skledo in jih zmešamo s kavlji ročnega mešalnika, testo še malo pognetemo z roko. Naredimo "klobaso", jo zavijemo v folijo in damo za 30 minut na hladno. Zrežemo na 20 koščkov, iz vsakega naredimo kroglico, položimo na pekač s peki papirjem in še malo potlačimo. Pečemo pri 180 stopinjah pribl. 15 minut .
PIŠKOTKI IZ KOSMIČEV
100 g ovsenih kosmičev
125 g masla ali margarine (sobne temperature)
1 zvrhana žlica fruktoze
1 žlička tekočega sladila
1 jajce
stržen 1/2 vanilijevega stroka (ali noževa konica zmletega)
80 g moke (vzela sem pirino 850)
1 žlička pecilnega praška
80 g zmletih mandljev
po želji malo grenke čokolade, vsaj 70 % kakava
Kosmiče prepražimo v teflonski ponvi (brez maščobe), da zadišijo in malo zarumenijo, nato jih ohladimo.
Maščobo, sladkor in sladilo, jajce in vanilijo penasto vmešamo z ročnim mešalnikom. H kosmičem presejemo moko s pecilnim praškom in dodamo mandlje. Suho mešanico v dveh porcijah na hitro primešamo vmešani masi. Po potrebi še malo pognetemo z roko. Z dvema žličkama delamo kroglice češnjeve velikosti na pekač s peki papirjem. Pečemo pri 170 stopinjah pribl. 20 minut. Ohlajene piškotke lahko še malo "pošpricamo" s stopljeno grenko čokolado.
KAKAVOVI PIŠKOTKI
200 g moke (vzela sem pirino 850)
1 žlička pecilnega praška
80 g masla ali margarine
1 žlica grenkega kakava
1 jajce
1 žlica fruktoze
1 1/2 žličke tekočega sladila
3 kapljice rumove arome
(če je testo pretrdo, še kakšno žlico mleka)
malo beljaka (ali raztepenega jajca) za premaz
mandljevi lističi
Moko s pecilnim praškom presejemo na desko. Z nožemo razdrobimo vanjo maščobo, dodamo ostale sestavine in na hitro pognetemo. Damo na hladno za 30 minut.
Razvaljamo 3 mm debelo, izrežemo okrogle piškotke s premerom 5 cm in jih položimo na pekač s peki papirjem. Premažemo jih z jajcem in potresemo z mandljevimi lističi. Pečemo pri 180 stopinjah pribl. 10 minut.
teta torta