9. dec 2008 13:14
Sem Primorka in uporabljam izraz oljčno olje, ne skočim pa v luft ob omembi izraza olivno olje. Zakaj le, saj gre za eno in isto zadevo.
PS: Oliva je zame še vedno samo Popajeva žena, nikoli ne pomislim na drevo ali njegov sadež.
9. dec 2008 13:14
Sem Primorka in uporabljam izraz oljčno olje, ne skočim pa v luft ob omembi izraza olivno olje. Zakaj le, saj gre za eno in isto zadevo.
PS: Oliva je zame še vedno samo Popajeva žena, nikoli ne pomislim na drevo ali njegov sadež.
9. dec 2008 13:35
hedonist je napisal/a: |
Drage dame, a smem nekj vprašat ? Kaj je pizdonkola ? Ta izraz slišim prvič ,mi je pa tako arhaično simpatičen. Sproža mi tudi nekaj asociacij pa ne vem , če razmišljam v pravo smer. Hvaležen bom za pojasnilo in se že v naprej lepo zahvaljujem. LP hedonist |
9. dec 2008 13:38
Loni, zgleda, da izraz oliva zveni tebi tako čudno kot meni oljka. Kakor je pač kdo navajen. Na Popajevo Olivo sem pa že malce pozabila. riba-ribica
9. dec 2008 13:52
Meni tud izraz oljčno olje ne sede. Za mene so bili sadeži oljk vedno olive. Pa tud če je to ime Popajeve žene :) lep dan bluoka
9. dec 2008 16:51
v zadnji reviji Uživajmo zdravo je nekaj na to temo - pravilna izraza sta oba;oljčno in olivno. Če pa vprašate starejše ljudi, so vedno vsi govorili oljčno olje in tudi sadežem so rekli oljke ali po primorsko "w l k e". lp roznik
9. dec 2008 17:41
Hvala MamaF, sej se mi je zdelo da razmišljam napačno. Ampak me vseeno zanima od kod to ime za pomladansko solato, ki je najlepša tam, kjer jo obilno gnojijo štirinožni prijateljčki. je zanimivo tudi to, da regrat ne jedo ravno vsi, kjer raste . je morda v zvezi s tem tako sočno pimenovanje ? Elaphus, sem prebral kar je napisal Rimljanka a če povem odkrito sem mislil da se zeza. Škrince u usta ? OK bom ubogal. vsem lp hedonist
9. dec 2008 18:09
proxima je napisal/a: |
@strelka: pa ravno meni znani Primorci, vkljucno z meni najboljse znanim:)), so praviloma precej pasji na vsakovrstne drzavotvorne posege v jezik (qui si parla solo ______, vstavi poljubno glede na trenutni režim). In ce se olivo izzene izkljucno zato, ker je italijanskega izvora, potem je treba menda isto storiti tudi s polento, makaroni, spageti, njoki, tortelini... o mižerja nera, ostali bodo le se koruzni zganci in nezabeljen mocnik. lp, proxima |
9. dec 2008 18:39
yrna, tudi jaz sem za močnik samo slišala oz. brala. riba-ribica
9. dec 2008 19:36
no, eni ga pa jemo in ni prav nič sluzast. Konec koncev beseda močnik ne more asociirati na sluzavost. Vsaj meni ne.
rimljanka - zasebno mnenje
9. dec 2008 19:53
Koruzni mocnik z belo kavo iz proje imamo prav danes za vecerjo (me je cisto razrajcal tisti post o hrani nasih babic...) :))))) lp, proximaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Nadevani paradižniki po grško (Gemista)
Široki rezanci z grahovim pestom