8. dec 2008 10:22
ežoj je napisal/a: |
..... Z dodajanjem pomokanih testenin se doda precej zraka, ki se na povišani temperaturi zazširi ).... ežoj |
8. dec 2008 10:22
ežoj je napisal/a: |
..... Z dodajanjem pomokanih testenin se doda precej zraka, ki se na povišani temperaturi zazširi ).... ežoj |
8. dec 2008 11:04
Majdina je napisal/a: |
Ah no,ko zakuham rezance v juho,prav gotovo ne razmisljam o fiziki.Traparija. Pa tudi prekipi mi ne,premesam,zmanjsam pravi cas temperaturo,pa je stvar opravljena.Majdina |
No, meni se pa zdi traparija, da ne bi razmišljala o naravnih pojavih, ki se dogajajo v življenju okoli mene, pa čeprav pri kuhanju. Zakaj mleko prekipi, voda pa ne? Zakaj olja in vode ne moremo zmešati v homogeno vmes? Zakaj sploh dodamo detergent pri pomivanju in kako le-ta deluje? Pa debata o nenewtonskih tekočinah pred kakim tednom, pa zakaj se krompir v kislem ne skuha (priznam, nisem še preizkusila), kar smo debatirali pred kakim mesecem ... meni so to blazno zanimive reči. In odgovor "Ah, tako pač je in o tem ne bom razmišljala" pri meni ne pali. Poklicna deformacija? Mogoče.
Atina
8. dec 2008 14:17
Atina je napisal/a: |
... meni so to blazno zanimive reči....Atina |
Meni tudi
Saj kuhinja je konec koncev samo en velik "laboratorij", in vsaka taka debata lahko prinese kako izboljšavo naših običajnih postopkov...
Nasja
8. dec 2008 14:44
http://naravoslovci.org/clanki/vrela-voda-juha.html Atina tudi fižol se v vodi s citronsko kislino ne bo skuhal kar tako. Kako vem? V soboto je boljša polovica v grelnik vode vsipala citronko in vodo prevrela, da se očisti vodni kamen. Moja malenkost pa je s taisto vodo kuhala fižolovo juho in kuhala in kuhala...pa še malo kuhala.... Na koncu smo jedli "vegetino" juho. lp Vlado
8. dec 2008 14:58
Vlado, zelo zanimivo. Sedaj že bolje razumem penjenje juhe.
Kar se kisa tiče pa kar poskusite v golažu, ki ste mu dodali vino ali kis, skuhati koščke krompirja. Če se normalno skuhajo v 10 minutah, bodo v tem primeru po pol ure če vedno čvrsti, ne pa več surovi.
Drugi primer je kuhanje bučkinega kompota. Bučka v kropu se v par minutah spremeni v kašo, bučka v vinu je po polurnem kuhanju še vedno čvrsta. Preverjeno praktično na osuplost prič, ki niso verjele, da iz bučk ne bo nastal poc.
Cila
8. dec 2008 15:01
Zdaj vem, zakaj v nekaterih receptih piše, da je treba paradižnikovo mezgo dodati šele potem, ko je krompir že kuhan, enako sem zasledila v zvezi z rižem. Mamamia
mamamia
8. dec 2008 18:06
sheembass je napisal/a: |
......................................................................... ...................................................................................................... ..........pa kolk se nam mudi, pa če ni mogoče preveč ljudi v kuhinji(spet teorija kaosa).......................................................sheembass |
Ne vem kolk je znanstveno, potrjeno pri tabornikih: Če bi radi nekaj skuhali ( juho, čaj ) na hitro, pa je okoli piskra cela ( premražena ) družba, ki čaka kdaj bo voda zavrela, voda pa nikakor, pomaga če se družba začne spraševat: kdo bo sploh pil čaj, jaz ne bom, tudi drugi reče: jaz ne bom, tretji zavpije dej to vodo stran, saj vidiš da noben noče, voda čudežno v hipu zavrije.
ežoj
8. dec 2008 19:35
Vsi tisti, ki se stavili na to,da se juha segreje nad vrelišče , ste imeli prav - v to smer so bili tudi odgovori na fizikalnem forumu . Če jo kuhamo v loncih, ki bolje in dalj časa zadržujejo topoloto(npr.AMC) to še bolj pride do izraza. In jaz sedaj vem, kako postopati, da jo bom ukrotila.
Cila
8. dec 2008 22:17
Vau, bravo jaz!
Ežoj, to bi mi morali preizkusiti letos, ko smo v mrazu kuhali jabolčnik, ki ni in ni hotel zavreti.
Atina
9. dec 2008 10:47
Cila je napisal/a: |
Vsi tisti, ki se stavili na to,da se juha segreje nad vrelišče , ste imeli prav - v to smer so bili tudi odgovori na fizikalnem forumu . Če jo kuhamo v loncih, ki bolje in dalj časa zadržujejo topoloto(npr.AMC) to še bolj pride do izraza. In jaz sedaj vem, kako postopati, da jo bom ukrotila. Cila |
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Goveji file s štruklji in rdečo vinsko omako z grenivko
Jernejev zelenjavni curry