8. dec 2008 6:19
Ja, zdej bomo pa zganjali znanost ob kuhanju juhe. Atina je prav razložila, pri dodajanju zakuhe v juho je pomembno tudi, da se testenine penijo ( pa tudi s dodajanjem pomokanih testenin se doda precej zraka, ki se na povišani temperaturi zazširi ), matilda je napisala kako dela njena mami, s tem se temu izogne ( pa tudi, če je juha zelo mastna do tega ne pride, ker maščoba deluje kot antipenilec ). Pojav pregretja ( se pravi da tekočino segrejemo do višje temperature od vrelišča ), je težko izpeljati z juho zaradi trdnih delcev ( korenje, meso........ ), kakor tudi zaradi načina segrevanja, lažje se naredi v mikrovalovki z čisto vodo ali mlekom.
Pri študentu aljažu me je najbolj zmotilo ( enako kot jasno ) znižanje vrelišča ( upam, da zdej ne bo privlekel azeotropne mešanice ), bodoči da je študent fizike, verjamem pa da se mu je le nerodno zapisalo.
Glede terminologije: priznam, tega se nisem učil v slovenskem jeziku in za izraze ( zračni tlak, atmosferski pritisk........ ) nisem nikoli prepričan kaj je prav, ljubi se mi pa ne brskat po buklah.
Tisto s privat predstavo se čudno sliši, ampak se vsen priporočam, sem namreč firbčne sorte.
ežoj