6. dec 2008 8:42
Ej, barbara, kaj bomo zdej cepidlačili? Saj imaš tudi prav, resnica je lahko različna. Beljak ( 15% beljakovine v vodi, Wikipedia ) lahko vzamemo tudi kot tekočino, vendar je tudi mal več. V testih in filah ima predvsem povezovalno funkcijo ( zlepi sestavine skupaj, da ne razpadejo ), če je stepen, za biskvit, vnaša zrak in naredi biskvit takšen kot mora bit. Rumenjak, ( vsebuje polovico proteinov, minerale, maščobe, holesterol, Wikipedia ), se mi zdi, da je njegova primarna funkcija v testu ( madona, si vidla kako se učeno izražam ), da ga obarva.
Jaz veliko poleti delam jabolčno pito ( imam dva drevesa jabolk, pa ko začnejo opadat, so čist dobra za pito ), bi rekej, sem ekspert za krhko testo, in res se urng pozna če se da noter celo jajce, ali le rumenjak. Kot sem prej povedal testo za piškote je ena taka kombinacija sestavin: moka, da maso in je vse skupaj z moko zlimano, maščoba razrahlja ta lim, če je preveč razrahljan ta lim, zaradi, morda preveč orehov se lahko da celo jajce, da pride bolj kompaktno, tako nekako jaz vidim celo filozofijo testa za piškote.
Ne trdim, da edino jaz imam prav, lahko kdo drug vse vidi drugače, dokler so piškoti v redu, tudi prav.
A ja, alibaba je pravzaprav vprašala, v čem se razlikujejo piškoti z jajci ali brez. Jaz bi rekel, da verjetno v ničemur, bodoči, da dišave ( limona, cimet, vanila....... ) prekosijo okus jajca, povezovalna funkcija beljaka je lahko nadomeščema z moko, če so piškoti brez kakava/čokolade, verjetno rumenjak prinese rumeno barvo.
Pa za konec mal žlehtnobe: speci piškote po enem receptu in jih daj na dva krožnika, in jih ponudi. Razloži, da so delani po različnih receptih, in vprašaj kateri so boljši. Polovica preizkušancev se bo odločila in zbrala boljše.
ežoj