5. dec 2008 10:47
Po pravici povedano, praviloma ne puščam napitnin, saj so zlasti storitvene dejavnosti pri nas kar dobro zasoljene in se mi zdi po domače povedano butasto, da bom jaz s svojimi 700-800 eur plače dajala napitnino npr. frizerki (lastnici salona), ki jih zagotovo zasluži precej več kot jaz, čeprav včasih tudi pustim kakšen drobiž (1-2 eur). Žal je situacija takšna, da si ljudje večkrat niti ne moremo privoščiti, da bi dajali napitnine in nisem preveč navdušena nad tem, da bi ta navada, ki prihaja definitivno iz ZDA, prišla tudi v naše kraje. Pri nas so cele zelo zasoljene, pa naj bo to kavica v kafiču, avtomehanične usluge, frizerske usluge ali kaj tretjega. Sama delam v pisarni, za mizo, velikokrat tudi čez delovni čas, pa se mi še ni zgodilo, da bi mi kdo dal napitnino. Da ne bom krivična, priznam, da se parkrat letno zgodi, da mi kdo prinese kakšnih 10 dag kofeta ali majhno Milko, pa še to najraje ne bi vzela, če ne bi s tem darovalca spravila v slabo voljo.
V državah, kjer je napitnina kar del nenapisanega pravila, so tudi cene praviloma prilagojene temu, da pustiš 10-20 % napitnine, pri nas pa definitivno temu ni tako.
Če dobro premislim, bi rajši delavki na blagajni v Mercatorju, ki dobi mizerno plačo, pustila napitnino, pa mislim, da jo dobi boremalokrat, sploh ker vsi plačujejo s karticami.
mojcca