2. dec 2008 9:44
Alibaba, razmerje zelišč je stvar okusa, težko bi rekla.Jaz dam na maso iz dveh jajc (gostote kot za "šmorn") kar veliko pest koromačevega zelenja, ki ga potem drobno sesekljam. Moje testo je tako kar močno zeleno.
Pri nas to frtaljo delamo v glavnem spomladi, ko je koromača v izobilju - po skoraj vseh vrtovih raste, vendar to ni tisti, ki naredi odebeljeno steblo, "odrasel" izgleda takole:
http://commons.wikimedia.org/wiki/index.html?curid=40526
Odebeljenega stebla nima, sicer je pa zelenje enako kot pri "gomoljasti" različici.
Za tistega, ki ga dobiš v trgovinah, bi rekla, da ima premalo zelenja za "tapravi" okus frtalje, kar je logično, saj je poudarek prav na odebeljenem delu.
Lahko pa poizkusiš s suhim, če ga kje dobiš. Se pa obnese tudi v zamrzovalniku shranjeno sveže zelenje, če se spomladi le spomniš na to (jaz se nikoli:)).
Je pa zanimiv okus tudi s pehtranom, lahko uporabiš kar suhega, frtaljo pa na koncu posladkaš (ali pa tudi ne) - jaz sem s tem enkrat improvizirala in mi je bilo prav všeč, še posebej z vanilijevim slagkorjem je super.
V glavnem, frtaljo se je na Primorskem v glavnem delalo spomladi, okoli velike noči in naprej, ko je bilo vsega zelenja (melise, koromača, mete, timijana - kar pač izbereš) v izobilju, jajc pa tudi (saj veš, pozimi domače kokoši malo bolj počivajo).
mamaF - Mojca