Moj vrt

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

25. jul 2014 20:57

Tole sem pa jaz med drugo zelenjavo letos pridelala na mojem vrtu.

kača

Sporočilo je spremenil(a) kača dne 25. 2014 20:58

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

25. jul 2014 22:50

Trixi je napisal/a:
Porezala sem tudi korenje, da sonce odebeli korene,

A je to kakšna nova metoda?  Prvič slišim.

rimljanka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

25. jul 2014 22:54

proxima je napisal/a:
Na prvi pogled bi rekla, da je ena od strupenih paradižnikovih žlaht, Solanum nigrum, pasje zelišče po slovensko. Ampak naj raje rimljanka pove.

Povem torej, da imaš prav, seveda.

rimljanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

25. jul 2014 23:01

Lisa je napisal/a:

Naredila sem traparijo - besna zaradi ponovno od uši črnega fižola, sem pograbila sprej in uši začela špricati. Šele na polovici grede sem ugotovila, da nimam v rokah Kenyatox verdeja, ampak Biokill. Kaj mislite, je fižol fuč? Trenutno ima šele nastavljene popke, še ne cvete.



Lisa

Jaz čisto vse špricam z biokillom, pa smo še vsi živi. mogoče, ampak kake resnejše škode pa ni .

No, čisto resno, biokill je ravno tako ok, kot katerikoli drug gift.

lp

cervus

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2011

26. jul 2014 6:12

Trixi, sedaj posej endivjo ali gredo radiča tržaški solatnik - jedli ga boste lahko skoraj od prihoda domov do pozne jeseni in če zima ne bo ravno preveč huda bo pognal že zgodaj spomladi (lahko ga tudi pokriješ). Sedaj lahko še seješ tudi repo in črno redkev ali posadiš kakšno zelje, cvetačo, ohrovt... Seveda lahko seješ tudi različno solato, ki jo boš lahko nabirala kot berivko in če jo boš lepo redčila ali presadila ti bo še pred jesenjo naredila glavice. Meni je zelo všeć solata salad bowl (taka nazobčano nakodrana), ki je tudi zelo trpežna, pa unicum, gentilina ali ljubljanska ledenka je tudi ok.

Tam po 20 avgustu pa lahko poseješ motovilec in špinačo, ki bo na gredi lahko do pomladi. Tako da časa je še dovolj za sejanje in sajenje, posebno če se bo še naprej nadaljevalo to vlažno vreme, bo vsega na pretek.

Jeseni bom sejala tudi solato nansen (ne računaj na njeno uporabo jeseni), ki mi je prejšnjo zimo lepo ostala na gredici nepokrita in spomladi naredila čudovite mehke glavice (sem ji zgodaj spomladi malo pomagala z agro kopreno, da smo jo lahko jedli že konec marca).

Jaz sedaj v tem času ne pustim nobene gredice prazne, vedno nekaj posejem za naprej. Le v njivi si puščam prostor za motovilec in špinačo na tistem delu, ki ga pozimi ne bomo preorali za zgodnje sajenje krompirja. In če mi kakšna zelenjava v vrtu dela težave in ne raste tako kot bi morala populim, prekopljem in sejem ali sadim kaj drugega, tako da je vedno živo. Letos je kljub mnogim boleznim in obilici škodljivcev ter polžev vseh vrst, pri nas (Vipavska dolina) zelo dobro leto, saj je vsega na pretek in do sedaj popolnoma drugače kot druga leta, ko nam je ob takem času že veliko pobrala suša ali pa so rastline bolj kot ne kljub zalivanju životarile, zato je veselje ob pridelku še toliko večje.

Trixi, kar pogumno, imaš res lep vrt, sploh za začetnico. Sicer pa se vsi učimo in tudi če imamo že nekaj vrtnarskih izkušenj nas narava vedno znova preseneča.

tedyka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

26. jul 2014 7:56

Tedyka, hvala za nasvete!

Pri zelju in cvetači sem malo skeptična, da bo do mraza dozorelo. Namreč moja cvetača je komaj začela delat glavice, brokoli pa sem vrhnje porezala, listi pa postajajo rjavi. Se mi zdi, da pri meni vse bolj počasi raste.

Rimljanka, moja mami vedno poreže korenje, ko so listi že precej visoki.  Itak se kasneje obraste, pravi pa, da s tem  korenje bolj napreduje. Evo pa sem upoštevala njen nasvet. Je pa po svoje praktično, bolj vidiš plevel, debelino korenja, ki ga hočeš izpulit, divje korenje. Pa čebuli je dobro delo, saj je bila kar gužva zaradi zelenja. Porezala pa sem na višino 15- 20 cm. 

Glede na to, da pri moji mami vse super uspeva in ima dolgotrajne izkušnje ji kar zaupam. Itak živi za svoje pridelke in je vrt kot iz škatlice, pridelki pa lepi in zdravi. Jaz poskušam stopati za njo, ampak vrt je velik in porabim ogromno časa. Včeraj sem bila v vrtu več kot 5 ur, utrujena pa tudi zelo. Sem pa ogromno postorila. Danes bom posadila še nizki fižol, kolikor ga imam še v vrečki za porabit. 

Kača, lep primerek korenja

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

26. jul 2014 8:40

Jaz sicer nisem rimljanka, me pa prsti srbijo in bom kar napisala. Torej: koren korenja se debeli, ker v listih nastaja hrana (s fotosintezo, normalno) in kar je je presežka, gre v koren (da bi drugo leto lahko korenje čimprej zacvetelo). Torej, če porežemo liste, hrana ne nastaja in posledično se koren ne debeli. To je isto, kot če bi rekli, da bo krava dajala več mleka, če ji pol vimena odrežemo.

lp

cervus

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

26. jul 2014 8:49

Elapsus

sem šla malo prebrat članke in se strinjam s teboj. Toda sedaj je kar je. Moji mami se korenje kljub temu odebeli. Imam pa še eno rundo korenja posejanega, pa ga bom pustila takega kot bo.



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 26. 2014 09:08

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

26. jul 2014 9:34

Elaphus ti ne bo hvaležna za preimenovanje.

Tu ni kaj, okoli rezanja listov  OŠ vedenje o fotosintezi zadošča, da je človeku jasno, kakšen je pomen zelenih delov rastlin. Zato je tudi moja gornja pripomba v tej smeri. Rastline zdaj porabljajo nove produkte fotosinteze za tvorbo lsitov, ne skladiščijo v korene. Taka je pač ekonomija narave.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti