Moj vrt

marjanaj  

član od: 1.12.2007

sporočila: 136

16. maj 2014 10:12

Glede na ustno izročilo vrtnarjenja naša babica pravi, da je žagovina magnet za bramorje, zato mi žagovino ne dajemo neposredno na vrt.

marjanaj

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

16. maj 2014 17:36

Ojoj, jaz pa sem jeseni posadila česen, posula z žagovino in pokrila s kopreno. In še zdaj jo imam na vrtu, je nisem odstranila. Zaenkrat nobenega bramorja nimam, glede na to, da mi vse lepo raste. Polže pa ne odganja, če kdo misli na to...

yulchi

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

17. maj 2014 19:59

Evo, moj 100 m2 je skoraj posajen. Raste mi rdeča čebula, rumena, bela in posebna bela, rukola, rdeča pesa, koLerabica, glavni ohrovt, brstični ohrovt, por, rdeče zelje, belo zelje, rumeno korenje, navadni korenje, koriander, zelena, stebelna zelena, ena posebna zelena, brokoli, cvetača, špinača, blitva, melancani, paradižniki, paprike, kumare za vlaganje, solatne kumare, bučke, feferoni, cel kup začimb, krompir, solate- kristalka, ledenka, radič, ena posebna, berivka,redkica, stročji fižol, fižol za zrnje....pa jagode za mojega malega. 

Pa nekaj rož, pa še imam prostor....sem pa zadovoljna, lepo, lepo raste, edino krt me skrbi! En del ima ves čas in mi tam dela luknje, kaj naj storim? Polžev pa nimam nič!

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12864

17. maj 2014 20:51

Zeloo pridna,ali imaš pri tem kaj pomoči in za koliko družinskih članov to pridelaš, kajti če ti uspe,mislim,da je pridelek velik, jaz namreč nimam vrta, ker ne živim v hiši, imam pa prijatelje, ki mi včasih odstopijo kaj preveč pridelanega, res vrtičkarji ste zelo pridni,čeprav moja mami pravi, da je vrt za sprostitev,sicer ga ima čisto zraven hiše in ker je sama, dovolj pridela še za mene in brata. Je pa letos menda vse nekam pozno, včasih smo jedli domača solato že za 1.maj, letos pa je menda komaj prišla iz zemlje. Drugače pa imam jaz zelenjavo čez vso leto, ker semožev nečak ukvarja s prodajo bio zelenjave, tako da mi smo letos že kmalu jedli domačo solato, no ti kmetje gojijo vso zelenjavo pod velikimi toplimi gredami,saj od tega  živijo. Takšna zelenjava je sicer malce dražja od tiste v trgovini ali tržnici,vendar ni primerjave. Imam pa vprašanje za vas vrtičkarje. Ravno včeraj sem dobila rukolo,vendar z njo pa res nimam iskušenj,pa me zanima kako jo ve pripravite, če jo sicer tudi gojite.Hvala in lep pozdrav. Mimogrede, sva isti letnici,saj imam tudi jaz letos 3o let mature. 



mopsika

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 17. 2014 21:40

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

17. maj 2014 22:46

Nas je 5, 2 odrasli hčeri, midva in sin. Sprva sem sama vse prekopala, nato mi je pomagal še mož, sadila sem vse sama, pri zalivanju sem imela nekaj pomoči. Lesene opore sem šla kupit na žago, pa deske  za hodit, danes pa mi je še mož pomagal napeljat mrežo za grah, kumare in bučke. Gnojila sem z bio gnojilom in imam ogromno dežnikarjev, pa še enega krta! Joj joj kako luknjo mi je naredil, pa ves čas je na istem mestu....

Zaenkrat lepo raste. Rukolo imam majhno, uporabljam jo kot solato, dodatek je tudi na pizzi, lahko je kot podloga pri jedeh...kup receptov je. Kot vrtnina pa ne mara vročine, npr. kot špinača

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12864

17. maj 2014 23:16

Hvala ti za odgovor, ja za tako veliko družino se pa splača imeti vrt,čeprav mi je danes mami razlagala,kako so sadike in semena draga.  Če imaš svojo hišo, potem res zraven paše tudi vrt, no ti imaš kar veliko njivo. Po mojem vrtičkarji vsak dan ogledujete, kako raste,saj ste vložili ogromno truda,pa skoz je treba še kaj popleti, zalivati itd. Moja mami je zelo žalostna,kadar ji toča sklesti pridelek,pa čeprav nima veliko,bogi tisti,ki imajo veliko pa so potem ob ves pridelek. Če imaš svoje,saj veš kaj ješ in da je pridelano s tvojimi rokami,sploh če je bio. Tudi sama sem hotela imeti malo vrta, ampak imava parcelo daleč stran od stanovanja in če bi vsak dan hodila tja, ni računice, pa še drugi pokradejo slišim od sosedov,ki imajo vrtičke oddaljene od blokov. Mislim pa, da bodo ljudje,ki imajo svoje vrtičke še več sadili,saj so teški časi in je tudi zelenjava postala v trgovinah in tržnicah zelo draga,če pa kupiš v trgovini je izvor iz vseh drugih držav,samo ne iz Slovenije, ubogi mi potrošniki. Zato pa sem vesela,da že eno leto dobivam zelenjavo od naših kmetov, posredno od nečaka,ki se s tem ukvarja in pravi,da ima vedno več naročnikov,saj smo res začeli resno razmišljati o izvoru sadja in zelenjave. Me pa zelo žalosti,da dobre pridelke iz Slovenije izvažamo,sami pa uvažamo pridelke iz Španije, Italije, Afrike itd. Ravno danes je mož prinesel paradižnik iz trgovine-pač se nam je zahotel, pa nima nobenega okusa, saj je lep, ampak ni to to. Bomo kar počakali,da bo dozorel slovenski,čeprav ste ga vrtičkarji šele posadili. Srčno upam, da ne bo letos kakšnih hudih neurij,toče ali prehude suše,da bosta zelenjava in sadje lepo obrodila, ampak to  ni več v naših rokah, podnebje in vreme se zelo spreminjata,kriv pa je spet človek.



mopsika

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 17. 2014 23:32

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

18. maj 2014 10:30

Trixi, če še imaš prostor, zasadi kakšno citronsko meliso, boš videla, ko se bo razrastla boš iz nje lahko delala sirup, na enak način, kot bezeg... morda probaš s kakšno sadiko lubenice, prav velika ne bo, če boš pa vztrajno zalivala, bo zrastla v obsegu rokometne žoge, lupina tenka, notri pa meso, tako zelo dobrega okusa, tvoj malček bo zagotovo užival... krte pa pusti, boš ugotovila, da tam bramorjev ni, pa menda, tam, kjer so krti, voluharjev ni

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

tonsk  

član od: 16.1.2012

sporočila: 144

18. maj 2014 13:17

Dobil sem nekaj semen kumar Potomac in če sem prav videl na vrečki, naj bi zrastle čez 2 m visoko ob opori.

Ali imate kakšne izkzšnje z to vrsto kumar ?

 

Lp Tone

tonsk

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

19. maj 2014 11:47

Babka1951, melise ne bo še dodatno sadila, ker ima moja hči pridno babico, ki nas zalaga s sirupi od melise, mete,ribeza , da je še tega preveč. Za lubenico se mi zdi dobra ideja, videla sem tudi dinjo sadiko, samo kako je pa kaj zahtevna za vzgojo pa ne vem?

Imam še nekaj prostora, lahko bi bil celo krompir, pa ne vem, če ga še kje dobim?

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

jana 07  

član od: 8.10.2004

sporočila: 187

19. maj 2014 11:52

Trixi, v soboto sem videla seme še v Merkatorjevem šotoru v Domžalah. Poglej, mogoče ga še imajo.

 

jana 07

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti