26. jun 2010 20:12
Home made ne obupaj. Endivja res ni pomladanska solata, zato jo posej tam nekje v sredi julija in mislim da ti bo uspela. Sama jo sejem v vrste, ki jih potem redčim in tiste, ki ostanejo potem naredijo tudi kar lepe glave. Seveda vsaj pri nas zaradi suše poleti solata ne naredi ravno glav kot v trgovini, dobra pa je vseeno. Sedaj bi jaz sejala kakšno ljubljansko ledenko ali Mario ali Great lake ali kakšno drugo ledenko. Lahko jo ješ že kot berivko, lahko ti bo, če boš imela srečo naredila tudi glave. Predvsem sej solato bolj na redko. Jaz solato sejem skozi celo sezono kakšne 4-5 krat od aprila pa do srede avgusta. Pri nas zaradi suše in toplote ter pomanjkanja predvsem nočne rose poleti solata pač ne naredi glav, jo pa jemo še mlado kot berivko in ko se "pretegne" jo pač populimo in posejemo drugo. Sedaj lahko še posadiš nizki fižol za stročji fižol, ki bo tam nekje konec v drugi polovici avgusta. Lahko poseješ še blitvo in jo uporabiš kot špinačo ali pa za blitvo s krompirjem. Lahko še seješ rdečo peso, pa redkvice, pa da ne pozabim radič - kakšen tržaški solatnik, ki ga boš lahko tudi večkrat požela in v njem uživala še dolgo v jesen. Lahko seješ tudi tak pisan radič Lusia (upam da sem prav napisala), ki naredi lepe glave že v septembru in oktobru. Čez kakšen dober mesec boš lahko posejala tudi motovilec in špinačo (ta baje ne mara vročine in dolgega dne, ker gre v cvet). Še vedno tudi lahko seješ korenček in petršilj. Prihaja pa tudi čas, ko bomo kupovali sadike zimskega zelja, brokolija, cvetače, brstičnega ohrovta, kodrolistnega ohrovta , pora... Pridelki vseh naštetih vrst zelenjave boš pobirala tam nekje v septembru in oktobru, nekatere bodo preživele celo prve slane in mogopče celo zimo. Čeprav imam kar dolgo vrtnarsko kariero tudi meni kakšna zelenjava ne uspe in če vidim, da ne dela kot bi bilo treba pač prekopljem gredico in posejem kaj drugega. Obupam pa nikoli. Tako časa je še dovolj in tudi izbor zelenjave, ki jo še lahko poseješ ali posadiš je velik, tako da nekaj ti bo zagotovo uspelo.
Veliko vrtnarske sreče in lep pozdrav.
tedyka