7. jul 2009 6:21
Namesto na ZS bom odgovorila sem,morda pride komu prav, predvsem tistim,ki te metode ne poznate.
Krompir na zgornji sliki res raste pokrit s senom in ne z zemljo.
Bom citirala francosko revijo" Nature et progres",ki tak nacin imenuje kar sajenje za lene vrtnarje.
Gre za biološko metodo po kateri vam ni potrebno tla preorati, okopavati ali krompir osipati, kot to počnemo običajno. Krompir enostavno položite na tla v ravnih vrstah in ga pokrijete z 25-30 cm debelo plastjo slame ali sena. Travno rušo, ki je morda ob tovrstnem sajenju že pognala, pustite, saj bo zaradi pomanjkanja svetlobe odmrla.
Prednost metode je, da rastline v sušnem obdobju ne kažejo pomanjkanje vlage v tleh. Pobiranje gomoljev je zelo enostavno, saj samo odkrijete seno. Krompir je čist in lepega videza kot bi bil opran.
Slabost je, da vegetacija traja veliko dlje, vse do pozne jeseni, ko so klasična krompirišča že zdavnaj brez listja. Pojavi se lahko tudi, da so nekateri gomolji, ki niso bili zadosti zastrti, pozeleneli zaradi vpliva svetlobe.
Mi na ta nacin sadimo krompir ze vec let (prvic sem to videla v Trenti ,vendar sem bila precej skepticna),dodamo le se malo hlevskega gnoja,ce ga le uspemo dobiti.
Vredno poskusiti.
lp