Moj vrt

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12864

17. maj 2014 23:16

Hvala ti za odgovor, ja za tako veliko družino se pa splača imeti vrt,čeprav mi je danes mami razlagala,kako so sadike in semena draga.  Če imaš svojo hišo, potem res zraven paše tudi vrt, no ti imaš kar veliko njivo. Po mojem vrtičkarji vsak dan ogledujete, kako raste,saj ste vložili ogromno truda,pa skoz je treba še kaj popleti, zalivati itd. Moja mami je zelo žalostna,kadar ji toča sklesti pridelek,pa čeprav nima veliko,bogi tisti,ki imajo veliko pa so potem ob ves pridelek. Če imaš svoje,saj veš kaj ješ in da je pridelano s tvojimi rokami,sploh če je bio. Tudi sama sem hotela imeti malo vrta, ampak imava parcelo daleč stran od stanovanja in če bi vsak dan hodila tja, ni računice, pa še drugi pokradejo slišim od sosedov,ki imajo vrtičke oddaljene od blokov. Mislim pa, da bodo ljudje,ki imajo svoje vrtičke še več sadili,saj so teški časi in je tudi zelenjava postala v trgovinah in tržnicah zelo draga,če pa kupiš v trgovini je izvor iz vseh drugih držav,samo ne iz Slovenije, ubogi mi potrošniki. Zato pa sem vesela,da že eno leto dobivam zelenjavo od naših kmetov, posredno od nečaka,ki se s tem ukvarja in pravi,da ima vedno več naročnikov,saj smo res začeli resno razmišljati o izvoru sadja in zelenjave. Me pa zelo žalosti,da dobre pridelke iz Slovenije izvažamo,sami pa uvažamo pridelke iz Španije, Italije, Afrike itd. Ravno danes je mož prinesel paradižnik iz trgovine-pač se nam je zahotel, pa nima nobenega okusa, saj je lep, ampak ni to to. Bomo kar počakali,da bo dozorel slovenski,čeprav ste ga vrtičkarji šele posadili. Srčno upam, da ne bo letos kakšnih hudih neurij,toče ali prehude suše,da bosta zelenjava in sadje lepo obrodila, ampak to  ni več v naših rokah, podnebje in vreme se zelo spreminjata,kriv pa je spet človek.



mopsika

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 17. 2014 23:32

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

18. maj 2014 10:30

Trixi, če še imaš prostor, zasadi kakšno citronsko meliso, boš videla, ko se bo razrastla boš iz nje lahko delala sirup, na enak način, kot bezeg... morda probaš s kakšno sadiko lubenice, prav velika ne bo, če boš pa vztrajno zalivala, bo zrastla v obsegu rokometne žoge, lupina tenka, notri pa meso, tako zelo dobrega okusa, tvoj malček bo zagotovo užival... krte pa pusti, boš ugotovila, da tam bramorjev ni, pa menda, tam, kjer so krti, voluharjev ni

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

tonsk  

član od: 16.1.2012

sporočila: 144

18. maj 2014 13:17

Dobil sem nekaj semen kumar Potomac in če sem prav videl na vrečki, naj bi zrastle čez 2 m visoko ob opori.

Ali imate kakšne izkzšnje z to vrsto kumar ?

 

Lp Tone

tonsk

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

19. maj 2014 11:47

Babka1951, melise ne bo še dodatno sadila, ker ima moja hči pridno babico, ki nas zalaga s sirupi od melise, mete,ribeza , da je še tega preveč. Za lubenico se mi zdi dobra ideja, videla sem tudi dinjo sadiko, samo kako je pa kaj zahtevna za vzgojo pa ne vem?

Imam še nekaj prostora, lahko bi bil celo krompir, pa ne vem, če ga še kje dobim?

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

jana 07  

član od: 8.10.2004

sporočila: 187

19. maj 2014 11:52

Trixi, v soboto sem videla seme še v Merkatorjevem šotoru v Domžalah. Poglej, mogoče ga še imajo.

 

jana 07

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

20. maj 2014 7:06

Presadila sem paprike ki so rasle v hiši na vrt  in zdej so nekatere pobelele ,niso porumenele to bi že razumela da zaradi stresa ker sem jih dala iz hiše takoj na vrt.Moje so ratale bele .Ali gdo ve zakaj ?

golubić

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

20. maj 2014 7:08

Najbrž jih je osmodilo sonce. Včeraj je bil sončen dan, prej si jih najbrž imela zavarovane pred njim, sploh pred UV žarki. Lahko bi rekli, da jih je sonce opeklo. Morda se obrastejo. Počkropi jih s katerim od sredstev za krepitev rastlin. Da ne delam reklame, povprašaj v ustrezni trgovini.

rimljanka

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

20. maj 2014 7:14

Hvala rimljanka

golubić

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15350

20. maj 2014 13:28

Evo, danes sem šla kupit paradajz papriko, rdečo špic papriko, rumeno papriko, kumare, bučke, eno lubenico eno melono. Pa probajmo! 

Zdaj pa vas izkušene vrtnarke sprašujem za nasvet? Ali moram imeti paradižnike zaščitene pred dežjem? Recimo, da čez opore napeljem polivinil na vrhu?

Drugo vprašanje pa je, berem, da nekatere po dežju špricate sadike z razredčenim mlekom, proti plesni pa z mešanico sode, olja, vode in mila? Kdaj začnete s tem in ali kombinirate oboje? Jaz imam paradižnike posajene od petka, danes pa bom posadila še paprike, feferone, kumare bučke. 

Ali s tem samo paradižnike ali vse sadike? 

Danes sem slišala na tržnici, da je letos muha napadla celo česen in por! Izvedela pa za zanimivo novico, da proti polžem pomagajo nabrani listi bezga okoli rastlin! ( no mogoče že veste, pa sem prezrla, ampak ne škodi, če še enkrat napišem)

Pa še eno vprašanje, zaenkrat imam posajene sadike zgodnjega zelja, sem pa slišala, da obstaja še srednje in pozno! Glede na to, da pozno sadim, kdaj vi sadike pozno zelje? Pa zadnji stročji fižol? Da vem malo planirat oziroma, da ne sadim prezgodaj!

Hvala vsem! Ko bo kaj bolj ozelenelo pa poslikam! 

Sem tako vesela s tem vrtom, le skupni projekt pa je drag, če moraš vse sadike kupit ( moje vzgojene niso uspele, ker nimam pravih pogojev glede svetlobe). Jaz pa bi imela še male jagode, pa maline, ribez.....ni konca, če je prostor...

 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 20. 2014 13:39

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

20. maj 2014 13:40

Trixi glede paradižnika, lahko zaščitiš ali pa tudi ne. Jaz imam en del v rastlinjaku, drugega prosto na njivi. V rastlinjaku m8i dalj zdrži in ga ne napade bolezen. Če pa pride ta paradižnikova plesen mu na njivi ni pomoči na žalost. Tako, da, če imaš blizu soseda, ki ima nezaščitenega in ima bolezen, bo prišla tudi na tvoje.

Ko so listi mokri od vlage, dežja, se jih ne dotikaj, tudi obiraj ga ne takrat. Spodnji listi, ki se dotikajo zemlje, lahko pridelajo bolezen iz okužene zemlje. Tako, da tiste obvezno potrgaj. Tako ali tako je preveč listja in ga v času, ko zori potrgaš.

Tako, da velja tako kot pri bučah, lubenicah ipd. ne zalivaj po listih.

Stročji fižol že vtakni v zemljo, sedaj ga ne bo več slana dobila. Pri nas v vrtu je že precej velik, je pa zatišje in ga ni slana dobila.

 

katti

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti