23. mar 2012 20:57
Zdravo, javljam se prvič,sem navdušena zelenjavarica in mi je veliko jasno, še več pa ne. Vrt urejam že vrsto let, pa je vsako leto, kaj drugače. zelo rada, kaj sprobavam, letos sem si omislila rastlinjaček, toplo gredo in dvignjene gredice. Imam glineno zemljo, katero že 15 let izboljšem s kompostom in zastiranjem. V tem času se je močno izboljšala. Nekako 8 let že več ne štiham ampak sem zemljo samo rahljala z vilami, zadnji dve leti pa sem jo obdelala z Lidlovim električnim rahljalnikom. Sedaj sem se odločila za sistem visokih gred in sploh ne bom več prekopavala, zemljo bom rahljala samo še z zimsko zastirko. Dvignjene gredice sem naredila po svoje. Vrtiček ima 7 gredic 120cm X 1000cm in vmes so potke širine 30cm. Te potke sem enostavno poglobila, tako, da gredice izstopajo od tal 20-25 cm. Že tako je bil cel vrt dvignjen nad nivo trate, tako, da sedaj te potke niso nekje v globini, pod nivojem zemlje. Ker je zemlja v osnovi glinena, gredice lepo štlijo kvišku in se ne podirajo, bojim pa se, da se enkrat bodo, če ne prej pa ob pobirabju korenaste zelenjave. Zato sem v dilemi kaj naj bi dala za obod gredicam, ker mi je ta sistem zelo všeč in je tudi potreben, ker teren zadržuje vodo in je nujno, da se na ta način gredice prej osušijo.
Druga težava pa je v tem, ker ne vem kako naj pripravim zemljo v rastlinjačku, ki bo stal na zdajšnji trati, ki je tudi zelo slabo odcedna, ne bi pa prekopavala.
Prebrala sem celoten forum, veliko sem si ipisala. Za solaro Canasta pa mi je v trgovini rekla, da je nimajo in da to ni dobra solata, da se ne prodaja. Bom poskusila kupiti jo in sama ugotovila kako je s tem.
Zaenkrat toliko, lep pozdrav vsem .
ajdi