22. jul 2011 10:26
Robida je napisal/a: |
Rimljanka, imela sem v mislih Medlog - ni problem samo tisto, kar je pod dimnikom... Moj nasvet je bil čisto dobronameren, glede na informacije, ki jih imam. lp
robida
|
Ko sem pred 20 leti delala okrog Medloga se je na veliko škropilo.Od herbicidov do fungicidov,pa seveda gnojil takšnih in drugačnih ni tam nikoli manjkalo,raje bi rekla,da je požrešnost naredila svoje in je bilo vsega veliko preveč.Če ni bila požrešnost je bilo pa velikokrat tudi neznanje.Upam,da je sedaj drugače.
Še moja osebna izkušnja o zastrupljenosti,sicer okrasnih rastlin.
Pred kakšnimi petimi leti se mi je pod noht zasadil takšen majhen trn od mnogocvetne vrtnice iz dežele tulipanov.
Lepo si ga potegnem s pinceto ven ,očistim in zavijem z minimalnim obližem.
V manj kot petih urah sem pristala na urgenci,saj je moj prst vhajal kot žemljica.
Kar nekaj časa sem zdravila tole zastrupitev z majhnim nedolžnim trnom.Po kakšnem mesecu raziskovanja sem takrat prišla do informacij;da je zemlja,kjer so vrtnice vzgajali "uničena " do 7 metrov v globino!!O tem so poročali tudi v časopisih.
Upam,da so sedaj po toliko letih prišli k pameti,čeprav je maloverjetno-saj komerciala dela svoje.
Sicer ne vem več,v kateri deželi so tiste lepe vrtnice vzgajali ,k nam so takrat prispele iz cvetlične borze Nizozemske.
Torej Ursula-ce le daj zemljo v analizo,zaradi tebe in tvojih bližnjih,ki bodo s teboj uživali v sadovih vrta.
Glede sadja in jagodičevja,ki ga boš posadila pa še mogoče tale nasvet.Posadi sadike,ki imajo različen čas rodnosti.Torej zgodnje rodne,vmes in pozno rodne.Ker prerado se zgodi,da imamo naenkrat veliko sadja v obiranju in vsega naenkrat težko predelaš in pospraviš.Če pa to lepo porazdeliš čez poletje in jesen je pa veliko lažje.
lp
anaeva
http://poosmiinpol.blogspot.com/