13. jun 2011 8:59
pozdravljene vrtičkarice se vam bom pridružila pri debati o zatiranju škodljivcev. Sama prisegam bolj na naravne stvari. Pred časom sem na nizkemu stročjemu fižolu opazila uši, zato sem presejala pepel ki sem ga čez zimo shranila in ga posula po pepelu, uši ni več , imam pa občasno v vodi namočene koprive in včasih polijem ,po zelenjavi. Vsa leta na vrtu nisem imela voluharja, ker sem imela tisto napravico, ki je podobna solarni svetilki, fila se na sončne celice ali na baterije. imela sem zapičeno ob robu vrta in voluharja ni bilo ker ga je motil zvok - drobno komaj slišno piskanje . Po 5 letih pa je zaradi dežja - rja - ta zadeva crknila in tako sem letos ko sem vse nasejala in posadila na vrtu opazila polno lukenj , pod nogami pa se je kar " vdiralo - bilo je vse polno rovov Kolerabica se mi je vsa posušila, ker je voluhar pod njo vse zril in s tem povzročil da je dvignil korenine kolerabice na površje in ker imam vrt oddaljen se je seveda posušila. Šla sem v kmetijsko prodajalno in so mi dali nek strup, gor je narisana miš in podgana ,ko sem prodajalko opozorila da rabim za voluharja na vrtu je dejala da pride tudi to v poštev. Ker se mi je mudilo sem vzela . Ko pa doma začnem brati navodila sem samo pospravila škatlo v omaro ,mogoče kdaj pride prav, na misel mi pa ne pride , da bom strup dala v luknje, ta strup se bo z dežjem raztopil in bom imela zastrupljeno zelenjavo, zato sem sedla pred računalnik in na nekem forum zasledila da dajejo voluharju v luknjo žvečilni gumi. En teden sem dajala žvečilni in tako voluharja ni več. Ni ravno humano ampak ....Sem pa ravno v soboto dobila v dar od sestre tisto napravico na baterije, baje so jih imeli pred mesecem v hofru po 20 € , dobijo pa se tudi v kmetijski samo tam kjer sem jih jaz iskala jih trenutno ni bilo.