28. apr 2010 0:37
Čebula res nima rada sveže pognojeno zemljo. Pa mislim , da tudi česen ne .
A mogoče katera ve , zakaj se mi fižol noče vzpenjati , ovijati po kolih ? Vse sem že poskusila , kar mi je kdo svetoval , pa je vsako leto ista pesem . Sadila sem ga zgodaj zjutraj , naslednje leto , pozno zvečer ,ker sem slišala , da se zvečer posejan bolje ovija okrog kolov , enkrat sem posejala
okrog vsakega kola 12 - 15 fižolčkov , lani pa še več - 20 -25 . Najprej sem imela lepe , ravne in zelo gladke kole , fižol pa je bil čisto pri tleh . Naslednje leto sem te iste kole nekoliko narezljala , da niso bili več tako gladki , pa tudi ni nič pomagalo . Lani sem kupila v kmetijski nove kole , plastične , kot da bi imeli bodice , pa ni bilo veliko bolje ,kot druga leta . Pri tleh , do višine kakšnih 50 cm , je vedno zelo lep , gost ,a veliko dlje ga nikoli ne spravim , pa če ga še tako ovijam in celo privezujem Se ne more vzpenjat , ker dam preveč semen in je pretežak ? Nekatere pravijo ,da je 7 -9 fižolčkov na vsak kol popolnoma dovolj .Ne razumem , kako se nekaterim , ki imajo žičnice za fižol , tako lepo vzpenja po tisti tanki vrvici ? Kdaj je pa najprimernejši čas za sajenje fižola , v začetku maja ?
Lepo prosim za nasvet
L P , Manca 51
manca51