2. apr 2011 22:06
proxima je napisal/a: |
Na kompost naj bi načeloma ne šli potencialni prenašalci virusnih ali zajedalskih okužb, torej odpadki bolnih rastlin, te je treba zažgat, pepel gre pa potem lahko na kompost. Olupki zdravega krompirja gredo lahko na kompost, ampak jih je treba pokrit z malo starega kompostnega materiala, ker na odprtem lahko predstavljajo potencialno gojišče za krompirjevo in paradižnikovo plesen, ki se potem zelo hitro raznaša okrog. Spet pripominjam, da če se skrbno držiš vseh mogočih napotkov o tem, kaj sme na kompost in kaj ne sme, prideš do tega, da moraš sproti kupovati svežo zelenjavo in sadje v trgovini, da ga lahko kompostiraš - tako pravoverna jaz vsekakor nisem. Najpomembneje se mi zdi, da se izmenjavajo plasti različnega materiala in da se kompostni kup ne izsuši, potem pa, saj veš, kako pravijo, zemlja vse nase vzame lp, proxima |
Verjetno je nekaj na tem, ampak a ni tako, da odpadki zelenjave/sadja, ki jih vržeš na kompost tudi čez čas zgnijejo in splesnijo .... ali je to dovoljeno?
Pa tudi, če črvi, ki delajo kompost preživijo, bodo tudi rastlinice .... Res pa je, da tudi jaz ne mečem na kompost kar vsega povprek .... bananine olupke, olupki citrusov (razen bio), ananasa (se pravi sadja, ki ima lupino, ki je zaradi obstojnosti "kemično obdelana"), papirnate brisačke, kupljene rože in lončnice itd., ne mečem na kompost.
katjushka