8. mar 2013 12:19
f0rk je napisal/a: |
Pri nas snega ni več, je pa ta dež malo pokvaril moje "vrtne" načrte za ta teden. Vrt bomo letos imeli šele drugo leto in v bistvu se z možem še napol učiva. Dokler pridelamo zelenjavo za sproti in nekaj za ozimnico, se ne sekiram, da delamo narobe. Bi pa letos rada pripravila malo več paradižnikove omake za zimo in me zanima, koliko rastlin paradižnika imate na svojih vrtovih. Lani smo jih imeli okrog 10, ampak povečini češnjevce, kar je bilo dovolj za sproti in še malo. Razmišljala sem, da bi mogoče posadila še kakšen paradižnik bol posebne sorte(oranžen, črn,...) in me zanima, kje ve dobite ta semena/sadike. Bolj ko razmišlam o paradižniku, raje bi čas prevrtela malo naprej, da bi uživala v tistih sladkih plodovih
f0rk
|
Pri nas na vrtu nimamo paradižnikov, ker so vedno zboleli. Odkar (3 leta) jih imamo na pokriti terasi, so dosti bolj zdravi. Po mojem ne rabiš veliko več sadik paradižnika, mogoče 15 ali 20, je pa vse odvisno od letine. Včasih smo jih imeli na 10ih sadikah za čez glavo, včasih pa pol manj. Lani naj bi bila bolj slaba letina, kot pravijo, prestopno leto veliko obeta in malo da. Pri nas je res dobro, da ne rečem odlično, uspela samo lubenica (7,5kg). Je pa pomembno, da imajo paradižniki dovolj gnojila.
Sadike posebnih paradižnikov (oranžni, beli, črni, progasti...) pa se dobijo v vrtnem centru Arboretuma Volčji Potok. Ne vem pa, iz kje si ti. Dobijo se tudi semena, ampak mislim, da je manj izbire.
JJ