11. mar 2014 16:14
Seme ajde, le kje imajo še pravo ajdo, ki cvete roza -rdeče in tako lepo diši. Je nižje rasti in ima manjša zrna.Če bi jo našla, bi jo posejala okrog sadnega drevja. Še vedno imam v spominu sliko visokega Stola sprvim snegom čisto na vrhu, pod njim pa roza barve njive ajde, na jih je vse brenčalo od čebel. Želi smo ajdo na pesti, s srpom, moko za žgance smo mleli v vaškem skupnem mlinu, okus je imela drugačen, kot ta moka, ki jo kupim v trgovini.
Hotela sem otrokom pokazati tako ajdo. Iz semena, ki sem ga kupila v kmetijski trgovini, je na zelniku zrasla meter visoka goščava, cvetovi neugledni skoraj beli. Saj ne rečem, z lahkoto sem požela vseh pet (5) snopkov, jih dala lepo v kozolec, obrnila tako, da se je zrnje skrilo v notranjosti in čakala, da se bo posušila.
Še preden sem pogruntala, kaj naj počnem z njo, je prišel na obisk jesenski veter Karavanški fen in me rešil vseh skrbi. Ostalo je samo par praznih slam, snopke je odnesel in razdelil veter v trajno last lastnikom vseh parcel na svoji poti.
Katrca11