26. jul 2014 10:58
Sem malo prebirala vaše prispevke in sem videla, da je Trixi pisala od graha. Nedolgo nazaj sem poslušala Mišo Pušenjak, ki je rekla, da grah dela cvetove, ko se dan daljša, zato ga je treba saditi čimbolj zgodaj. Jaz sem letos to sicer zamudila, ker sem si delala računico, da ne bi dozorel ravno v času, ko smo na dopustu. Cvetel bi tudi sedaj, ampak mnogo manj. To sem tudi že sama dala skozi, ker v raznih pripomočkih piše, da se grah lahko sadi do avgusta. Bilo ga je res za vzorec. Lansko leto sem sadila konec julija nizki fižol, cvetel je sicer lepo, ampak dozorel pa ni (je pritisnil mraz in je bilo konec).
Imam pa problem s krompirjevo plesnijo. Včeraj sva z možem gledala in nisva vedela kaj storiti. Listje ima rjave lise, sama stebla so še zelena. Ko sem poslušala ga. Pušenjak je enkrat rekla, da se pokosi in krompir še pusti. Ne vem, pa kdaj je ta skrajni čas za kosit. Ne bi pa rada, da plesen potegne v zemljo in bo krompir gnil.
Rimljanka, bi lahko podala svoje mnenje, ker si tudi strokovnjak na tem področju?
hvala in čimboljše vreme vsem vrtičkarjem.
čarodejka