26. jul 2014 6:12
Trixi, sedaj posej endivjo ali gredo radiča tržaški solatnik - jedli ga boste lahko skoraj od prihoda domov do pozne jeseni in če zima ne bo ravno preveč huda bo pognal že zgodaj spomladi (lahko ga tudi pokriješ). Sedaj lahko še seješ tudi repo in črno redkev ali posadiš kakšno zelje, cvetačo, ohrovt... Seveda lahko seješ tudi različno solato, ki jo boš lahko nabirala kot berivko in če jo boš lepo redčila ali presadila ti bo še pred jesenjo naredila glavice. Meni je zelo všeć solata salad bowl (taka nazobčano nakodrana), ki je tudi zelo trpežna, pa unicum, gentilina ali ljubljanska ledenka je tudi ok.
Tam po 20 avgustu pa lahko poseješ motovilec in špinačo, ki bo na gredi lahko do pomladi. Tako da časa je še dovolj za sejanje in sajenje, posebno če se bo še naprej nadaljevalo to vlažno vreme, bo vsega na pretek.
Jeseni bom sejala tudi solato nansen (ne računaj na njeno uporabo jeseni), ki mi je prejšnjo zimo lepo ostala na gredici nepokrita in spomladi naredila čudovite mehke glavice (sem ji zgodaj spomladi malo pomagala z agro kopreno, da smo jo lahko jedli že konec marca).
Jaz sedaj v tem času ne pustim nobene gredice prazne, vedno nekaj posejem za naprej. Le v njivi si puščam prostor za motovilec in špinačo na tistem delu, ki ga pozimi ne bomo preorali za zgodnje sajenje krompirja. In če mi kakšna zelenjava v vrtu dela težave in ne raste tako kot bi morala populim, prekopljem in sejem ali sadim kaj drugega, tako da je vedno živo. Letos je kljub mnogim boleznim in obilici škodljivcev ter polžev vseh vrst, pri nas (Vipavska dolina) zelo dobro leto, saj je vsega na pretek in do sedaj popolnoma drugače kot druga leta, ko nam je ob takem času že veliko pobrala suša ali pa so rastline bolj kot ne kljub zalivanju životarile, zato je veselje ob pridelku še toliko večje.
Trixi, kar pogumno, imaš res lep vrt, sploh za začetnico. Sicer pa se vsi učimo in tudi če imamo že nekaj vrtnarskih izkušenj nas narava vedno znova preseneča.
tedyka