Moj vrt

DBpek  

član od: 19.6.2012

sporočila: 994

4. jul 2016 9:08

 V bistvu je zelo enostavno, samo taprave palete morate najti in sicer Epal palete, ki so toplotno obdelane in ne tiste industrijske obdelane s kemikalijami. Potem se čez zadnjo stran in strani napne vzdržljiv filc (črn ali dvojni bel), na spodnji strani in zadaj se privijejo še kakšne deske za boljšo nosilnost (jaz sem eno paleto razstavil in uporabil njene deske, s tem da sem eno privijačil spodaj in štiri zadaj). Potem se pripravi dobra zemlja ali substrat, ki ga iz zgornje strani napolnimo s tem, da ga občasno dobro potlačimo, da je zemlja, kar precej zbita skupaj. Če nočete, da ob večjem deževju iz sprenjih razmakov ne spere vse zemlje, palete postavite malce pod kotom. Jaz ji imam tako, da je spodnji del cca 25 cm stran od stene in je paleta lepo naslonjena nazaj na steno. Ker je polna paleta precej težka lepo stoji tako pod kotom in ni velikega spiranja zemlje, kljub temu, da so sedaj že preživele kar nekaj deževja v tem času. 

spodbe, res sem zadovoljen, saj so me nekatere stvari precej presenetile. Je pa iz dneva v dan bolj košato in zeleno. Dišavnice rastejo kot zmešane in jim odgovarja takšna vertikalna rast. Črnooka suzana pa počasi že prekriva spodnji del protitočne mreže. Pri zelenjavi pa bom počasi moram razmišljati o novi zasaditvi, ker solato sem že pobral, prav tako peteršilj in koriander, plezajoča špinača gre ta teden v sokove, ohrovt pa v čips in sokove.

DBpek http://www.easy-recepti.com

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

11. jul 2016 9:58

Na vrtu imam posajen krompir kifeljčar, ki je kar naenkrat dobil rjave liste, ki se naglo sušijo. Je sicer kar lep, vendar ima polno izdolbenih progic, domnevam da imamo strune.

Je kakšna rešitev zanje ali pa je pametno, da krompir kar izkopljemo?

kara

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

11. jul 2016 11:13

Za kifeljčarja je pa že kar čas, da se izkoplje

lp

cervus

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

21. jul 2016 11:00

Maja in junija sem posejala redkvico in od gomoljev ni nič – vse gre v cvet. Podobno je z blitvo: namesto, da bi naredila velike liste, gre v cvet. Zakaj? Kaj je narobe?

Pa še to: na listih buče se pojavlja plesen. Ali je koristno/škodljivo, da te liste potrgam in zavržem?

rdkapica

testeninca  

član od: 19.2.2013

sporočila: 751

21. jul 2016 12:20

Meni se je to zgodilo z redkvico sejano zgodaj spomladi in tudi blitvo.

 

Mislim da je seme izrojeno (ampak je bilo kupljeno)..???

 

Paradižnike pa napada bolezen, vsakega moram pol stran odrezat 

testeninca

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15347

21. jul 2016 13:34

Meni pa je aprila posajena redkvica naredila lepe gomolje, kasneje sejana pa je bila večina tanka in je olesenela- kolikor vem, se to dogaja zaradi previsokih temperatur.

Blitvo sem posadila sadike in je bujna. Je pa novozelnadska špinača bolj borna. 

Paradižniki pod zaščito lepo rastejo, tudi na balkonu.

Jaz sem imela lani na bučkah plesen pa sem jih stran potrgala. Pa ne na kompost!

So mi pa začeli rumeneti stročji fižol in kumarice za vlaganje. Lani sem dobila rjo in nisem imela veliko pridelka.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

21. jul 2016 14:02

razvoj plesni na bučkah lepo ustaviš s škropivom iz sode bikarbone. Enako tudi rjavenje listov paradižnika. Ne vem kakšno bolezen imaš na paradižnikih, Testeninca, če gre za rjavenje ploda, rastlinam manjka kalcija. V ta namen se dobi gnojilo, preventivno pa lahko paradižnik škropiš z mešanico mleka. Škoda jokat.

Lisa

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17811

21. jul 2016 16:41

rdkapica je napisal/a:
Maja in junija sem posejala redkvico in od gomoljev ni nič – vse gre v cvet. Podobno je z blitvo: namesto, da bi naredila velike liste, gre v cvet. Zakaj? Kaj je narobe?

Nič ni narobe - kar se rastline tiče, je to povsem prav. Redkvica (za blitvo nisem gotova,če je enako) je rastlina dolgega dne (dolgodnevnice), kar pomeni, da gre v cvet, ko je dan dolg. Zato jo sejemo bodisi zelo zgodaj spomladi ali proti jeseni, ko se dan že opazno krajša. Ker si jo sejala v dneh, ko je dan dolg in se še daljša, je pač šla v cvet, taki so njeni geni.

Počakaj še kak teden, dva, potem pa lahko poseješ spet oboje in boš imela listno maso pri blitvi in gomolje pri redkvici.

rimljanka

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

21. jul 2016 17:34

Bučkah sorte Diamant - običajni zeleni cukini - imajo na listih sivkaste lise in izgledajo kot plesen. Iz mojih izkušenj zadnjih treh let to ni plesen in bučke lepo rodijo.

Pri meni letos naša njiva daje zelo lepe pridelke - skrinja je že polna zelenjave, veliko je tudi že vložene, pa tudi sodelavci imajo nekaj koristi od tega. Blitva (1. runda sajenja) je šla v cvet, sedaj druga pa dela lepše. Samo upam, da letos ne bo plesni na paradižniku, ker imam 50 sadik. Za enkrat se držijo lepo in prvi plodovi se že barvajo.

 

http://www.mojalbum.com/tajda

terezija  

član od: 26.5.2003

sporočila: 934

21. jul 2016 18:46

Testeninca je napisala:

Paradižnike pa napada bolezen, vsakega moram pol stran odrezat

 

Pošpricaj jih z rastopino 1 liter vode in 1 aspirin, pri meni je pomagalo ko so začeli listi rumeneti in se je ustavilo.

 

 

reza

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti