9. avg 2013 12:18
lucka52 je napisal/a: |
Idealna temeperatura za dober razvoj paradižnika je tam nekje 24-28 stopinj...pri temeraturi nad 30 se zelo počasi ali sploh ne ne razvija likopen, ki je glavni" krivec" za rdečo barvo. Izjema je češnjevec, neobčutljiv za bolezni in tudi pordeči prej. To sem prebrala v moji vrtnarski reviji, resna in strokovna zadeva, pa zato verjamem, da je to vzrok, da so paradižniki tako dolgo zeleni. Preverjeno deluje, če roza, torej le rahlo obarvane paradižnike, odtrgate in prenesete v klet ali drug ustrezen prostor. V nekaj dneh bodo rdeči. To, da paradižnika ne hranimo in še manj zorimo v hladilniku, pa tako vemo vsi, ki se količkaj spoznamo na vrtnarjenje.
|
Hja, tole očitno drži do ene mere - pri meni češnjevec lepo rdeči, ga res ne briga tale vročina, vse ostalo je še zeleno. Edino tiste flaške oranžne so se začele tudi barvat (pa mi sploh niso všeč, ampak sta se sadiki očitno infiltrirari med ostale, ki mi jih je dala svakinja).
Po drugi strani pri tašči na vikendu zorijo tudi ostali paradižniki. Tu ta teorija pade.
Zakaj naj paradižnika ne bi hranil v hladilniku